Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић изјавио је на трибини „Деконструкција митова о сарајевском суживоту и геноциду у Сребреници“ да ће увијек бити оних који ће истицањем и пласирањем својих лажи и превара спремати нове сукобе, ратове и жртве, али је обавеза српског народа да говори само истину и да њом доприноси помирењу и миру.

Цицовић је у обраћању на почетку трибине подсјетио да је Влада Републике Српске на сједници 2019. године донијела два историјска документа – рјешења о именовању независних међународних комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду од 1991. до 1995. године и за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године.

Он је истакао да је у оба извјештаја тих независних међународних комисија утврђена историјска истина коју ће неки покушавати довести у питање истим средствима и начинима којим је ометан и оспораван пут до ње.

Истичући да је историјска истина увијек само једна, он је изразио увјерење да ће учесници трибине, коју организују Информативно-политички портали Све о Српској и Факти, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, успјети да буду и остану објективни.

Цицовић је истакао да оно што су ове комисије утврдиле као непобитне историјске истине није и неће бити једнако примљене у свим срединама и да је више него сигурно да они, који су, „не навикли, него су баш упорни да туђе жртве поричу“, или бар драстично умањују, а своје вишеструко увећавају, ни сада неће престати да на томе инсистирају.

– Свјесни тога, схватамо да је наша обавеза да што више људи, народа и институција у свијету упознамо о оба ова извјештаја независних међународних комисија, а истовремено и да што више и чешће ми говоримо о истинама до којих су те комисије дошле – каже Цицовић.

Извор: СРНА

Фото: РТРС