Односи Србије и Републике Српске тренутно су на највишем могућем нивоу и дају реалан основ да се иде ка оживотворењу циља који ће обезбиједити да српски народ функционише на јединственом културном и етничком простору, као и да слободно баштини све оно што га као карактерише, изјавио је Срни директор Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић.

Цицовић, који је био на на 21. Завичајном збору – манифестацији која се традиционално одржава на Селишту, дијелу насеља Буковац на обронцима Фрушке горе, рекао је да остварење тог циља никог не угрожава, нити ремети суверенитет земаља у региону, него да управо подразумијева уважавање свих народа који живе на Балкану.

– На свим сусретима највиших званичника Српске и Србије увијек се могу чути јасне поруке које су усмјерене ка регионалној сарадњи, као и поруке којим се тежи ка реализацији регионалних пројеката. Будућност српског народа везана је за будућност свих других народа у региону, али, наравно, никад нећемо заборавити да смо један народ са јединственом традицијом, обичајима и културом – рекао је Цицовић.

Према његовим ријечима, изванредне односе Српске и Србије у овом тренутку карактеришу велики заједнички инфраструктурни и енергетски пројекти.

– Заједно градимо ауто-путеве, ево сад и хидроцентрале, а заједно радимо гасификациују Републике Српске. А, о помоћи Србије Српској не треба трошити ријечи. Једноставно готово да нема општине или града у Српској у коме Србија није финансирала неки од пројеката, окренутих бољем животу њихових житеља – нагласио је Цицовић.

Цицовић је истакао да је Завичајни збор у Буковцу најбољи примјер како се држи чврста веза људи који су се трајно настанили у Србији са својим завичајем.

– Збор показује како се на прави начин држи веза са завичајем, као и како се промовишу и афирмишу његове вриједности у крајевима гдје су се наши сународници одлучили да трајно живе – рекао је Цицовић.

Он је истакао да је посебно значајно да Збор даје пуни и немјерљиви допринос укупним односима Српске и Србије.

– Овакво дружење даје и пуни допринос свему оном што значи очување националног идентитета, српског језика и писма, културе и традиције. Уз то подсјећа младе генерације на завичајне вриједности, које су овдје донијели њихови преци – рекао је Цицовић.

Манифестација „Завичајни збор“ организује се с циљем очувања традиције и обичаја српског народа, а током трајања одржавају се такмичења у спортско-витешким дисциплинама, бацање камена с рамена, скок удаљ, надвлачење конопца, надвлачење штапом, варизање, клисање и крмање.

У културно-забавном дијелу програма учествују културно-умјетничка друштва, гуслари, пјесници, пјевачи, као и етно-групе.

Завичајни збор краси и атрактивно такмичење косаца у кошењу траве.

Манифестацију организује Завичајно удружење „Мањача“ из Буковца и Савез крајишких удружења из Новог Сада.

Представништво Републике Српске у Србији у задњих седам година подржава ову манифестацију као своју редовну програмску активност.

Извор: СРНА

Фото: Глас Српске