Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић изјавио је Срни да се Дан Републике Српске слави не само као дан рођења Републике српског народа у БиХ, него и као симбол опредјељења српског народа да живи у слободи, у уређеном друштву.

Цицовић је нагласио да је важно стално подсјећати да је Република Српска настала у миру, у жељи и настојању да никад не дође до рата, него да се сви проблеми и сви сукоби ријеше мирно, договором, да је у рату брањена и одбрањена, а у Дејтону и Паризу међународно призната као самосталан дио заједничке БиХ.

Он је указао да је 9. јануар и дан сјећања на оне који су Српску прогласили као вољу народа, посебно оних који су је бранили и одбранили у често немогућим условима као кад је противничка војска имала помоћ изван БиХ.

– Пали борци заслужују сјећање, споменике и славу, јер је њиховом славом овјенчана и наша Република Српска – рекао је Цицовић.

Он је напоменуо да устав, закони, парламент, предсједник Републике и Влада иста права гарантују свим другима народима и народностима који живе и стварају у Српској.

– И данас, послије 29 година, можемо бити сигурни да нема силе која може довести у питање њено постојање и опстанак. Република Српска је данас напреднији дио БиХ – и то ваља видјети и казати – рекао је Цицовић.

Он је указао да је пандемија вируса корона донијела проблеме свима у свијету, па и Српској, али да вјерује да ће је побједити јер је „живот неуништив“.

– Историја је забиљежила много епидемија и пандемија и све је човјек побједио, наџивио и ову ће. То можемо тако што ћемо се чувати и чувајући себе очувати и друге – рекао је Цицовић.

Он је навео да се стога овогодишња прослава Дана Републике Српске одвија уз поштовање свих препорука и ограничења које је прописала струка.

– Најважнији дио прославе сада је оно што свако од нас слави у себи, у својој души, а опет и заједничка прослава је видљива. Свечану академију пратићемо вечерас у 18.00 часова на првом програму РТРС, те и на тај начин опет бити сви заједно са својом Републиком Српском – рекао је Цицовић.

Као посебно важно је истакао да Република Српска сваки 9. јануар слави заједно са Србијом, како у Бањалуци, тако и у свим другим мјестима у Републици Српској, јер је Србија својом подршком и помоћи присутна у свим нашим срединама, а да се празник обиљежава и у Србији.

– У многим мјестима Србије наша завичајна удружења и клубови славе Дан Републике Српске – 9. јануар, а Представништво организује пријем поводом Дана Републике сваког 28. фебруара, на дан када је проглашењем првог Устава Републике Српске правно заокружено њено оснивање – подсјетио је Цицовић.

Он је рекао да се традиција ни ове године неће прекидати, али да ће Дан Републике Српске у Србији због пандемије бити обиљежен у другачијој форми.

– Ове године ћемо 28. фебруара, преко посебне онлајн платформе, поново окупити највише представнике Србије и Републике Српске, представнике дипломатског кора, истакнуте научнике, умјетнике, академике, сенаторе, генерале и све оне којима је Република Српска у срцу и уз директан пренос свечаног програма из студија прославити Дан Републике Српске и дан када је проглашен први Устав Републике Српске – најавио је Цицовић.

Извор: РТРС