У Представништву Српске у Њемачкој раде на томе да разбију предрасуде и потенцијалним инвеститорима објасне каква их то пословна клима дочекује у Републици Српској.

Шеф Представништва Републике Српске у Њемачкој Мићо Ћетковић рекао је у интервјуу Срни да је у робној размјени са том земљом у првом полугодишту Српска остварила суфицит од 22,1 милион КМ, док је у истом периоду лани остварила дефицит од 34,3 милиона КМ.

Без обзира на све, ми и даље упорно јачамо економске везе и привлачимо њемачке инвестиције са конкретним циљем сарадње како би се економски послови унаприједили и развили у позитивном смјеру за Републику Српску – нагласио је Ћетковић.

Према његовим ријечима, постоји и доза опреза, па у Представништву раде на томе да разбију предрасуде и потенцијалним инвеститорима објасне каква их то пословна клима дочекује у Републици Српској.

Причамо им о ниским трошковима пословања, подстицајима које могу да добију као страни улагачи, повољном геостратешком положају Српске, ниским трошковима пословања, конкурентној и висококвалификованој радној снази – напоменуо је Ћетковић.

Он је истакао да су Нијемци и те како заинтересовани за улагања у Републику Српску.

У марту смо разговарали са Барбаром Ефенбергер у Штутгарту о могућности сарадње коморе Баден-Виртемберга и Привредне коморе Српске. Посјетили смо и њемачку компанију „BC schweisstechnik“, гдје смо разговарали о могућем инвестирању у Српску – навео је Ћетковић.

Он је указао да рат у Украјини није утицао на рад Представништва, те нагласио да су од јануара реализовали многе планиране активности за ову годину.

Поносан сам што смо свечано обиљежили 30. рођендан Републике Српске, нарочито јер се одазвао велики број наших људи који живе и раде у Њемачкој. Наставили смо да континуирано унапређујемо сарадњу кроз међусобно повезивање предузећа из Републике Српске са партнерима из Њемачке, а све с циљем промовисања економских потенцијала Српске – рекао је Ћетковић.

Он је нагласио да су у Представништву Републике Српске у Њемачкој у сталној вези са министром за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златаном Клокићем, тако да су у првом полугодишту заједно одржали састанак са представницима српских удружења и асоцијација у тој земљи.

Разговарали смо о сарадњи Српске и дијаспоре, представили смо им новоосновани Регистар дијаспоре Српске и позвали их да се упишу како би се снажније повезали са матицом – навео је Ћетковић.

Шеф Представништва Републике Српске у Њемачкој напоменуо је да је договорен и састанак предсједника Владе Српске Радована Вишковића са министром привреде Баден-Виртемберга Никол Хофмајстер-Краут, као и низ састанака са њемачким привредницима.

Извор и фото: РТРС