Ансамбл народних игара и песама Србије КОЛО одржао је два цјеловечерња концерта у Словенији.

Концерти су реализовани у оквиру регионалне турнеје КОЛОДРОМ под покровитељством Министарства културе Републике Србије, а у суорганизацији Савеза Срба Словеније и Савеза српских друштава Словеније.

Концерту Ансамбла Коло присуствовало је више од 2000 људи који су до посљедњег мјеста попунили мариборску дворану Табор.

Ансамбл Коло је одржао концерте у Марибору и Крању.

Домаћини концерата су СКД „Марибор“ из Марибора и КД „Брдо“ из Крања.

Уз добре домаћине, локалног СКД Марибора, иначе чланова Савеза Срба Словеније овом великом спектаклу присуствовале су и бројне званице из региона међу којима и народни посланик из парламента Србије Дејан Булатовић, Златан Клокић министар у Влади Републике Српске, Лена Гргуревич која је посланик у Скупштини Словеније, затим представници српских организација из Загреба, Бања Луке, Аустрије и Италије, као и челници града Марибора.

Владимир Кокановић, предсједник Савеза Срба Словеније као један од организатора ове величанствене манифестације изјавио је да је изузетно почаствован што је на челу тима који је успио да у Словенију доведе Ансанбл Коло и тим поводом словеначкој јавности понуди најбоље што српска култура има:

– У Савезу Срба Словеније јако се поносимо богатом српском традицијом и културом и овакве манифестације најбољи су начин да прикажемо богатство нашег народа. Наставићемо у наредном периоду да негујемо и чувамо српско културно наслеђе и српско име и презиме.

Извор: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу – Савез Срба Словеније – Република

Фото: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу