На Видовдан, у цркви Светог Саве у Паризу, одржана је прва свечана Видовданска академија у организацији Епархије западноевропске.

На овај велики празник српска заједница у француској престоници се по први пут окупила у црквеној сали Светог Саве – представници цркве, државе, школе, савеза, српских удружења.

„Главна порука са овог Видовдана је била снажна и јасна! Српски народ је мали (народ) у породици европских народа, али поносан и пркосан, који чува своју историју, наслеђе и културу, а самим тим свој идентитет и право на постојање“, истакнуто је у Епархији западноевропској.

Епископ Јустин се на крају захвалио свим уваженим гостима, а посебно учесницима академије: идејном креатору и приређивачу програма Марку Матићу, Епархијском хору Светог Симеона Мироточивог и диригенту Марији Ракићевић, Оркестру културно-умjетничког друштва „Извор“ и рецитаторима.

Својим присуством вече су увеличали прва дама Србије, Тамара Вучић, амбасадор Србије у Паризу, Ана Хрустановић, амбасадор Босне и Херцеговине, Бојана Кондић-Панић, директор Српског културног центра, Натали Бељански, координатор српских допунских школа у Француској, Италији, Словенији и на Малти, Марија Праизовић, предсједник Савеза Срба Француске, Давид Јаковљевић, предсједник Савеза српског фолклора Француске, Бојан Стефановић, као и представници културно-умјетничких друштава: „Бисери“, „Младост“, „Оро“ и „Извор“.

Пети Видовдански сабор Срба на Малти је одржан од стране Хуманитарне организације „Срби за Србе“ огранак на Малти.

У току програма се обратио отправник послова Канцеларије Амбасаде Републике Србије Бошко Шукић.

Уз помоћ такмичара, спонзора и донатора на овом догађају је прикупљено 16.850 евра помоћи за социјално угрожене породице широм Балкана. Велика захвалност упућена је свим спонзорима, учесницима и посјетиоцима овог догађаја. Организатор се захвалио и другим институцијама на помоћи Српској православној цркви на Малти, чланицама Кола српских сестара, КУД „Дукат“, Канцеларији Амбасаде Републике Србије, Српско-Малтешкој заједници, као и Српској допунској школи Св. Јелена Анжујска.

Програм је завршен наступом КУД-a „Дукат“.

Крај школске године 2023/2024 године заједнички су подјелили ученици из двије Просвјетине школе српског језика – Фигена и Куфштајна. У организацији куфштајнске парохије, 30. јуна 2024. године, уприличена је видовданска манифестација под темом „Моја дедовина“.

Групну рецитацију са 32 ученика из Фигена припремила је учитељица.

Из куфштајнске школе била су присутна 62 ученика са учитељицом.

Извор: Радио-телевизија Србије – Расејање.инфо – Савез Срба у Аустрији

Фото: Епархија западноевропска