СПКД „Просвјета“ основана је 1902. године са основним задатком да описмењује српски народ, његује модерну просвјету и националну културу. Из овог задатка произилазила је и „Просвјетина“ мисија – стварање националне интелигенције, српске националне свијести и социјалне елите у БиХ, у завршним деценијама аустроугарске власти.

„Просвјета“ ове године обиљежава 120 година постојања, мисија јој се није промијенила, осим што се проширила на цијели српски културни и духовни простор и земље гдје живи српски народ – од матице, до расијања. Свечану академију поводом 120 година Друштва организовао је Градски одбор СПКД „Просвјета“ Бањалука.

Академији су присуствовали представници републичке и градске власти, свештенство, представници вјерских заједница, представници Бошњачке заједнице културе „Препород“, представници Универзитета у Бањалуци, представници неких од осталих одбора „Просвјете“ (којих је укупно око 40) из Републике Српске, БиХ, Србије, Црне Горе, Аустрије.

Поздравним говором Академији се обратитио предсједник Матице Српске из Новог Сада, професор Драган Станић, као и члан Главног одбора Друштва и представник бечке Просвјете Срђан Мијалковић: „Идеја Просвјете једна је од најзначајнијих и најсветлијих идеја српског народа уопште, а њено деловање у ових 120 година допринело је и данас доприноси културном и духовном јединству српског народа, где год он живео.“ рекао је он.

Госте је топло поздравио предсједник одбора Жељко Вујадиновић, који је говорио о 120 година рада и развоја Друштва, истакавши да СПКД „Просвјета“ у данашњем времену опште глобализације, настоји да сачува и његује традиционалне идентитетске вредности и обиљежја народа коме припада, а истовремено – да их развија у складу са појединим тековинама савременог културног прогреса и социјалне и друштвене мобилности. О значају Просвјете и њеним тековинама надахнуто је бесједио члан Градског одбора СПКД „Просвјета“ Бања Лука, историчар Боривоје Милошевић.

На Академији су биле уручене повеље и захвалнице установама и појединцима, који су посљедњих десетак година подржавали дјелатност „Просвјете“ у Бањалуци. На академији је у оквиру поздравних ријечи и бесједа био предочен историјски пут „Просвјете“ и указано на њен значај за просвећивање и национално освјешћивање српског народа у БиХ и шире.

Разнолики културно-умјетнички програм обухватио је сплет староградских игара, хорско и клавирско извођење адекватних музичких дјела, рецитале и бесједе. Свечана академија била је одржана у великој сали Народног позоришта Републике Српске, 2. септембра 2022.

У холу Народног позоришта Републике Српске, била је постављена изложба на којој је приказана разнолика дјелатност Градског одбора СПКД „Просвјета“ Бањалука.

Организација академије била је беспријекорна захваљујући вриједним члановима бањалучке Просвјете, који су уз бројне госте испунили салу позоришта. Послије програма одржан је пригодни коктел, а дружење се наставило до касних сати.

Извор и фото: Српско просвјетно и културно друштво ПРОСВЈЕТА АУСТРИЈА