Традиционална манифестација „Дани Српске у Србији“ почеће вечерас приказивањем прве од шест колажних тв емисија које ће се бавити институционалном, привредном сарадњом, као и сарадњом у науци, информационим технологијама, те високом образовању.

Емисије ове манифестације, коју организује Представништво Републике Српске у Србији, биће посвећене и сарадњи градова и општина, те сарадњи у туризму, култури, просвјети, умјетности и основном и средњем образовању, а поруке ће упутити званичици Српске и Србије.

Емитовање прве емисије, посвећене институционалној сарадњи Српске и Србије, почиње вечерас у 21.00 часова на Радио-телевизији Републике Српске , а гледаоци ће моћи да чују и виде поруке поводом ове манифестације од патријарха српског Иринеја, предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, саопштено је из Представништва Републике Српске у Србији.

Разговори у студију биће са министром за европске интеграције и региналну сарадњу Републике Српске Златаном Клокићем и шефом Представништва Републике Српске у Србији Млађеном Цицовићем.

Радио-телевизија Србије ће на свом Другом програму прве емисије „Дана Српске у Србији“ емитовати у понедјељак, уторак и сриједу, 12, 13. и 14. октобра у 20.00 часова, а у данима потом премијерно и репризно ће емитовати и пратеће програме до 30. новембра.

Такође, премијерно и репризно емитоваће шест колажних емисија од данас до четвртка, 15. октобра, а пратећих програма до 30. октобра емитоваће и више од 40 регионалних и локалних телевизија у Србији.

Ове године ова манифестација организована је путем тв емисија, због препорука и ограничења због епидемије вируса корона.

Основно опредјељење и задатак манифестације „Дани Српске у Србији“, као што је био и претходних седам година по салама и трговима градова, тако и сада преко тв екрана, јесте да грађанима Србије представи привреду, културу, науку, туризам и спорт Републике Српске.

Ови садржаји ће бити представљени кроз занимљиве нове тв рубрике „Сарадња Српске и Србије“, „С једне на другу страну Дрине“, „Доживи Српску“, „Наше је боље“, „Вријеме је за позориште“, „Млади хероји“ и „Да ли сте знали о Српској?“.
Извршна продукција свих шест колажних тв емисија манифестације „Дани Српске у Србији“ повјерена је РТРС-у, уз креативну подршку ЕТМ продукције.

Манифестација „Дани Српске у Србији“ почела је 2013. године са само три програма у једном граду, Београду, да би прошле, 2019. године имала је 23 програма у 26 извођења у градовима Србије од Суботице до Врања, од Вршца до Ужица.

Према програму, у другој колажној емисији ове манифестације, која је посвећена привредној сарадњи, гледаоци ће сутра моћи да виде поздравне ријечи премијера Републике Српске Радована Вишковића и Србије Ане Брнабић, а гости ће бити министри пољопривреде Српске и Борис Пашалић и Србије Бранислав Недимовић, те Горан Рачић из Привредне коморе Бањалуке.

У трећој емисији, у недјељу, 11. октобра, посвећеној научно-техничкој сарадњи говориће министар за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић и министар просвете, науке и технолошког развој Србије Младен Шарчевић.

Четврта емисија, 12. октобра, бавиће се сарадњом градова и општина, а гости ће бити замјеник градоначелника Београда Горан Весић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, те предсједник Савеза градова и општина Републике Српске Љубиша Ћосић.

Петог дана манифестације, 13. октобра, биће приказана емисија посвећена туризму, у којој ће наступити министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић, директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић, Бранислав Кнежевић из Туристичке организације Новог Сада, а укључиће се у емисију и државни секретар за туризам у Министарству трговине, туризма и телекомуникације Србије Мирослав Кнежевић.

Посљедњег, шестог дана манифестације, 14. октобра, у емисији која је посвећена култури, просвјети, умјетности, основном и средњем образовању наступиће министар просвјете и културе у Републике Српске Наталија Тривић, директор Народног позоришта Бањалука Маја Додиг, глумац Љубо Божовић, а поруку ће послати директор Београдске филхармоније Иван Тасовац и предсједник Матице српске Драган Станић, као и предсједник Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Извор: СРНА

Фото: РТРС