Удружење српских привредника Швајцарске активно учествује у прослави Дана Републике Српске, па Медаља заслуге за народ, којом су одликовани поводом тог празника, представља подршку и признање за вишедеценијски рад на повезивању дијаспоре и матице. Тим поводом, одржан је интервју са Стојаном Стевановићем, предсједником Удружења српских привредника Швајцарске.

Како као председник једног српског удружења из дијаспоре гледате на одликовање које сте добили?

Удружење српских привредника Швајцарске по први пут је на овај начин, доделом Медаље заслуге за народ, исказана подршка и признање за вишедеценијски рад на повезивању дијаспоре и матице. Узимајући у обзир да је признање дошло од председника Републике Српске г. Милорада Додика за нас ово има посебан значај и јасну поруку за наше залагање, труд и рад на повезивању српског народа.

Како и на који начин дијаспора у Швајцарској својим радом доприноси повезивању матице и дијаспоре?

Кроз вишедеценијски хуманитарни рад, организацију сајмова, самита и форума, обележавањем важних датума у Швајцарској, успели смо да српску дијаспору у Швајцарској окупимо и ујединимо. Да привучемо инвестиције дијаспоре у матицу, да српским привредницима из Републике Србије и Републике Српске отворимо врата тржишта Швајцарске, Аустрије и Немачке. Један од наших циљева јеста да пронађемо релевантне партнере у овим земљама, како би српски привредници могли да унапреде своје пословање, кроз извоз на инострано тржиште. На овај начин директно доприносимо развоју привреде Републике Србије и Републике Српске. То значи сигурна радна места и веће плате у матици, све оно за шта се залажу г. Александар Вучић, председник Републике Србије и г. Милорад Додик, председник Републике Српске. Ми из дијаспоре препознајемо ту иницијативу, бићемо и даље сигуран партнер у настојању да помогнемо својој матици. Дијаспора треба и мора да представља својеврстан мост између матице и земље у којој живи и ради.

Колико је важна сарадња удружења из дијаспоре са удружењима из матице?

Веома је важња сарадња српских удружења и организација из дијаспоре са удружењима, како у Републици Србији и Републици Српској, тако и у региону где живи српски народ. Јер сви заједно, без обзира где живимо треба да радимо на повезивању српске дијаспоре и матице, али и Срба у региону.

Овом приликом позивам удуржења, како из матице тако и из дијаспоре да унапредимо сарадњу и комуникацију, да се боље повежемо и ставимо на располагање матици зарад достизања највиших државних и националних интереса. Јер, свако од нас у дијаспори је својеврсни амбасадор српског народа и српских држава.

Можете ли нам нешто више рећи о планираним активностима током 2024. године?

Већ 03. фебруара у Швајцарској организујемо обележавање Дана Републике Српске. У оквиру ове манифестације организоваћемо и економски форум. Очекујемо да ће ова манифестација окупити око 1.500 припадника наше дијаспоре. Као и сваке године, очекујемо долазак представника институција из Републике Србије и Републике Српске.

У плану је организација и привредног сајма током јуна ове године, на коме ће се представити произвођачи вина и ракије из Републике Србије, Републике Српске, Црне Горе и Северне Македоније. Циљ нам је да се произвођачи вина и ракије представе у најбољем могућем светлу и да пласирају своје производе на тржиште Швајцарске.

Као и сваке године, током јесени организујемо привредни форум уз подршку Привредне коморе Србије и Привредне коморе Бања Лука, на коме су главне теме ИТ индустрија и туризам. Жеља нам је да промовишемо туристичке потенцијале Републике Србије и Републике Српске, али и ИТ индустрију која представља једну од главних привредних активности матице, која бележи свој извозни раст у последњим годинама. Такође, представљамо инвестиционе потенцијале градова и општина из Републике Србије и Републике Српске, како би дијаспора препознала своје пословне шансе за економско повезивање са матицом.

Извор: Огледало српско

Фото: Приватна архива