У Бечу је посљедњег дана септембра одржана „Инвестициона и пословна конференција за дијаспору“ чији је циљ подстицање инвестиција српске пословне дијаспоре у Аустрији ка Србији. Током конференције представљени су нови механизми сарадње са дијаспором: „Пословни хаб за дијаспору“ и онлајн платофрма „Пословни Атлас Србије и дијаспоре“ (https://dijaspora.pks.rs) који ће олакшати информисање и помоћ дијаспори како дигитално тако и лично.

Конференцију су организовали Привредна комора Србије и пројекат  „Link Up! Srbija II“ („Повежимо се!“) који финансира Аустријска развојна агенција (АДА) кроз фондове Аустријске развојне сарадње (АДЦ) и имплементира међународна организација Међународни центар за развој миграционих политика (ICMPD).

Конференцији је присуствовало око 150 учесника, а већина су били припадници пословне дијаспоре у Аустрији и њихови потенцијални партнери из Србије. У свечаном дијелу говорници су били: Richard Bandera, регионални менаџер за Југоисточну Европу у Федералној привредној комори Аустрије; Тамер Килић, шеф региона за Западни Балкан и Турску у ICMPD-у; Михајило Дашић, помоћник министра у Министарству за европске интеграције Републике Србије; Peter Launsky – Tieffenthal, генерални секретар у Федералном министарству европских и спољних послова Републике Аустрије; Његова Екселенција амбасадор Friedrich Stift, директор АДА; Михаило Весовић, директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у ПКС-у и госпођа Elvina Quaison, експерт за сарадњу са пословном дијаспором при мисији ICMPD у Бриселу. Поред тога, учесници су били представници институција Републике Србије попут Привредне коморе Србије, регионалних развојних агенција (РАРИС, РЕДАСП, ЦРЈП) и 4 локалних самоуправа (укључујући Неготин и Кладово).

У првом радном дијелу је презентовано 30 инвестиционих прилика развијених током пројекта од стране ПКС и 3 регионалне развојне агенције. Дијаспора је изразила интересовање за 6 иницијалних инвестиционих прилика (од хотела на Власинском језеру до фарме оваца у Браничеву), док су остали исказали интересовање да на даље добијају нове креиране инвестиционе прилике како би изабрали најбоље пословне приједлоге за себе.

У другом радном дијелу, представиле су се 10 фирми из Србије које су кроз пројекат већ пронашле пословне партнере у Аустрији са и кроз дијаспору, а разговарано је о могућностима за проналажење партнера за 12 присутних фирми које су већ послале упите прије конференције. Након конференције, пројектни тим ће наставити да повезује фирме из Србије и диајспоре у Аустрији.

У трећем дијелу конференције, у засебном панелу о женском предузетништву, разговарано је о потенцијалима и могућностима за пословно повезивање жена предузетница из Србије и дијаспоре. Овај панел је имао посебног одјека и резултата након конференције како у дијаспори тако и код предузетница у Србији.

Наредног дана 1. октобра, одржани су Пословни дани дијаспоре општина Неготин и Кладово у амбасади Републике Србије у Бечу. Дани дијаспоре били су прилика за успостављање конкретне сарадње са нашом дијаспором у Аустрији. Домаћини ова два догађаја су били Његова екселенција амбасадор Небојша Родић и представници општина Неготин: Богдан Гугић, замјеник предсједника општине и Слађана Стојановић, руководилац Одјељења за друштвене делатности, привреду и економски развој, као и чланови управе општине Кладово, Бојан Божановић, замјеник предсједника и Славољуб Малетић, помоћник предсједника општине Кладово. Покровитељ догађаја је био пројекат Link Up! Srbija II („Повежимо се!“) који имплементира ICMPD.

Овом догађају су присуствовали и представници Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Привредне коморе Србије, представници ICMPD-а, Регионалне агенције за развој источне Србије, као и припадници наше дијаспоре који живе и раде у Бечу, заинтересовани да инвестирају у родни крај. Као почасни гости у дијелу који је посвећен општини Неготин учествовали су и Јовица Станојевић из Европског удружења пријатеља Уровице, Саша Божиновић потпредсједник Српског културног центра „Стеван Мокрањац” у Бечу, и Александар Саша Станковић, предсједник КСД Бамби из Беча.

Представници локалне самоуправе Неготина и Кладова представили су инвестиционе потенцијале својих општина и саслушали наше људе на привременом раду у иностранству.

Током догађаја, разговарано је са инвеститорима из дијаспоре о њиховим пословним иницијативама ка родном крају, изазовима у улагањима и могућностима да се они превазиђу у сарадњи са општинама, али и потенцијалима за шире инвестирање дијаспоре у родне крајеве. Циљ је да се у првих годину дана осигура и подржи 10 инвестиција дијаспоре ка ова два родна краја у источној Србији.

– Како смо чули на Пословним данима дијаспоре заинтересованих има за све области од привреде, пољопривреде, туризма и бројних нових могућности који ће настати отварањем Хемијског парка у Еликсир Прахово, изјавио је Богдан Гугић замјеник предсједника општине Неготин.

„Кладово је на добром путу туристичког развоја, и од државе је препознато као значајна туристичка дестинација у источној Србији. Сусрет са дијаспором је искуство које ћемо унапредити, и трудити се да у наредном периоду организујемо још успешније састанке у Кладову“, истакао је Бојан Божановић, замјеник предсједника општине Кладово.

Извор и фото: ЗАВИЧАЈ народне новине