У Швехату крај Беча одржана је 37. по реду смотра српког фолклора у Аустрији. Организатор је био Аустријски савез српског фолклора, чији су представници били пресрећни што су након двије године паузе због пандемије изазване корона вирусом могли да одрже смотру, на којој је наступило више од 700 учесника и око 3 000 посјетилаца. Смотри су, поред амбасадора Републике Србије у Бечу Небојше Родића присуствовали и Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у регион, као и бројни представници аустријског политичког живота, међу којима су били предсједница Групе пријатељства Аустрија-Србија и посланица у Савезном парламенту Републике Аустрије Гудурин Куглер, изасланик градоначелника Беча Курт Штиценбехер, као и представници локалне власти Швехата и 16. бечког округа.

„Драго ми је што сам овде. Аустрија је близу Србије, а вама је, иако сте овде, Србија у срцу. Фолклор игра важну улогу у очувању идентитета српског народа. То је више од игре. Свако дете које игра, понавља кораке које су преци играли и преносили с колена на колено“ рекао је Арно Гујон и додао да и своју дјецу учи да играју српски фолклор уз коментар да се коло игра свуда, на свим весељима широм свијета гдје су Срби. „Тиме се негује култура, традиција и идентитет српског народа.” На својим друштвеним мрежама исте вечери је пренијео своје утиске из Аустрије. „Поново се игра српско коло у Бечу и то после две дуге године паузе! Колико се наша најбројнија заједница у Европи ужелела игре показују препуне трибине и бројни ансамбли који наступају. Желео сам да будем са фолклорашима и српским народом, да им се обратим и да уживам у најлепшим играма из Србије. Ове године подршка Управе српским фолклорним друштвима из Аустрије биће усмерена на куповину ношњи и помоћ око организовања централних смотри. Амбасадор Родић и представници Савеза аустријског фолклора на челу са Александром Станковићем увек су добри домаћини. Хвала им на дочеку као и свим Србима из Аустрије које сам видео на смотри.“

Предсједник Аустријског савеза српског фолклора Александар – Саша Станковић, поздравивши присутне, нагласио је, да је циљ смотре да се учесници осећају као амбасадори културе, да се упознају, друже, његују језик и традицију предака. За Савез је, свако дијете, које се појавило на бини, побједник. „Нико нема право да ту децу спречава да дођу, покажу шта знају, добију мајицу Смотре и да се задовољни, пуни утисака врате у своја друштва, а затим те утиске пренесу другим вршњацима, пробуде њихово интересовање за српску традицију и фолклор“, нагласио је предсједник Аустријског савеза Станковић.

Српски културни центар Стеван Мокрањац из Беча је, по оцјени жирија (Весна Бајић, Бојан Милинковић и Милош Рашић) добио највише бодова (99,5). Поред фолклораша Мокрањца златну плакету освојили су КСД Бамби из Беча и КУД Јован Јовановић Змај из Соленауа. Сребрне плакете додељене су играчима из КУД Острог из Линца, КУД Младост из Леоберсдорфа и члановима КСЗС Салцбург. Бронзане плакете освојили су млади из КУД Јован Јовановић Змај из Фелдкриха, КУД Јединство из Беча и КУД Острог из Изенбурга.

Додјељене су и специјалне награде: за народну ношњу прилагођену млађем узрасту припала КСЗС Салцбург; за најбоље женско пјевање у кореографији друштву Јован Јовановић Змај из Фелдкирха; за најбољи музички аранжман КУД-у Острог из Линца. Миљана Самарџић из КСД Бамби из Беча је проглашена за најбољу вокалну солисткињу.

Извор: РАСЕЈАЊЕ.ИНФО

Фото: Архива М. Руњо