Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић потписали су у Тршићу код Лознице Споразум о сарадњи у области образовања, с циљем испуњавања заједничких циљева Србије и Српске према српској дијаспори.

Стране потписнице су сагласне да ће остваривати сарадњу првенствено кроз заједнички рад на његовању и очувању српског језика Срба у дијаспори, на заштити српског језика и очувања ћириличког писма, изради заједничког наставног плана и програма и заједничких уџбеника, на очувању и развоју српског националног језичког и културног идентитета, као и организовању љетњих школа за дјецу из дијаспоре у земљама матице.

Тривићева је рекла да споразум Републике Српске и Србије, односно два ресорна министарства образовања, значи изузетно много.

– Споразумом смо дефинисали како ћемо заједнички наступити у дијаспори, гдје ћемо укључивати ученике из дијаспоре у програме који ће се реализовати у Републици Српској и Србији, али исто тако и наш заједнички рад у смислу наставних планова, програма, уџбеника и наставног кадра – рекла је Тривићева новинарима након потписивања споразума.

Тривићева је истакла да млађе генерације из дијаспоре треба да знају зашто је важно да његују национални идентитет.

Захваливши министру Шарчевићу, Тривићева је рекла да је све ово плод дугогодишње сарадње.

– Сигурна сам да ће након овог састанка, који је ресорно проширен и на друге институције у области просвјете, сигурно бити начињен искорак на директном увезивању заједничких активности Српске и Србије – истакла је Тривићева.

Тривићева је истакла да Лозница, односно Вуков Тршић, сами по себи имају симболику очувања националног идентитета и кроз образовање и кроз културу.

– Самим тим што већ годинама ученици из Републике Српске сваке године долазе у ова мјеста на екскурзије довољно говори о томе колико сви валоризујемо вриједности очувања националног идентитета кроз језик, писмо и наше културно насљеђе -рекла је новинарима Тривићева.

Шарчевић је истакао да је потписивање споразума наставак специјалних паралелних веза двије српске државе.

– Гдје год Срби живјели – у Републици Српској, БиХ или Србији, као и у другим државама, младе људе ових држава повезује језик, култура, традиција. И о томе мормао да интензивно бринемо – рекао је Шарчевић.

Он је нагласио да овога пута Србија није сама и додао да се сада ради са пријатељима и колегама из Републике Српске.

Шарчевић је рекао да ће на радном састанку бити ријечи о заједничким екскурзијама, такмичењима и наступима у многим другим областима, те да то повезивање буде интензивно.

Истичући да је жеља да свака школа има свог побратима у једној другој територији, Шарчевић је рекао да ће се на тај начин везивати млади људи у Републици Српској, Србији и дијаспори.

Он је напоменуо да је за непуне три године дизајнирано много српских допунских школа, нарочито у Њемачкој, Италији, Швајцарској, Кипру и другим земљама и да је то и даље у експанзији.

Најавивши да ће ускоро путовати у Словенију да организује рад српских допунских школа за 1.350 ученика у 60 одјељења по цијелој Словенији, Шарчевић је рекао да таквих школа има и у Албанији, као и Сјеверној Македонији.

– Послије дужег времена, Срби кроз образовање и културу увезују се у јединствену цјелину, а матице као што су Београд и Бањалука су у обавези да се интензивно ради на терену – истакао је он.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић рекао је да је потписивање споразума у Научно образовном културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу велики догађај који ће обезбиједити наставак сарадње и допринијети да овај центар засија у пуном сјају.

– Наша визија је да Тршић као историјско знаменито мјесто заиста заживи, а управо ова образовна сарадња Републике Српске и Србије то на најбољи начин потврђује – рекао је Петровић.

Он је додао да Научно образовни центар има подршку предсједника и Владе Србије и ресорног министарства, те да ће све циљеве који су пред њега постављени потпуно реализовати.

Министри Тривић и Шарчевић, након састанка, су посјетили просторије овог центра.

Извор: СРНА