Представништво Републике Српске у Србији, поводом 30 година Републике Српске, у Старом двору, Скупштина града Београда, главни улаз, 28. фебруара у 17.00 сати организује тематску трибину под називом „30 година од доношења првог Устава Републике Српске: Словом Устава против злодуха укидања Републике Српске“. Овогодишње јубиларно свечано обиљежавање 28. фебруара – дана у којем је проглашен први Устав Републике Српске, као и Дана Републике Српске започеће обраћањем званичника Српске и Србије: предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, предсједника народних скупштина Републике Србије и Републике Српске Ивице Дачића и Недељка Чубриловића и шефа Представништва Републике Српске у Србији Млађена Цицовића, а очекујемо присуство и других угледних званица и гостију из Републике Српске, Србије и региона. На трибини ће говорити: проф. др Дарко Танасковић, проф. др Радомир В. Лукић, Живадин Јовановић, проф. др Ненад Kецмановић, Синиша Љепојевић, проф. др Предраг Ћеранић, Александар Павић, доц. др Жељко Будмир, проф. др Срђан Перишић, и Ђуро Билбија.

Поводом обиљежавања нашег јубилеја припремљена је и документарна ТВ емисија под називом „У срцу велика моја Република“ која ће се истог дана, 28. фебруара, емитовати на Радио-телевизији Републике Српске, Радио-телевизији Србије и више од 30 регионалних и локалних телевизијских станица у Србији. Представништво Републике Српске у Србији овом емисијом жели да нашу јавност подсјети на околности у којима је написан и усвојен први Устав Републике Српске… Кроз изјаве наших саговорника, међу којима су и аутори „Историје Републике Српске“, испричаћемо причу о нашем Уставу… причу о суштини борбе српског народа у Босни и Херцеговини за слободу коју већ тридесет година ужива у својој држави, нашој Републици Српској!

Такође, овим поводом припремљена је и књига „Република Српска – држава по Дејтонском споразуму“ која ће бити уручена учесницима и гостима трибине. Књига поступно и аналитички показује настојања народа и руководства Републике Српске да на праву и истини заснивају свој пут и начин повратка надлежности које су Републици Српској на превару отимане и противуставним законима и уредбама одузимане чиме би и Босна и Херцеговина била сачувана, заснована на Дејтонском споразуму, а не на тренутном расположењу и политичкој сили залуталој из ранијих времена у данашњи мултиполарни  свијет.

Представништво Републике Српске у Србији од 2015. године свечано обиљежава 28. фебруар – дан у којем је проглашен први Устав Републике Српске (1992), као и Дан Републике Српске. Претходних година тог датума у Скупштини града Београда организован је свечани пријем на којем су присуствовали највиши званичници и представници институција Републике Српске и Србије, као и други угледни гости. Због неповољне епидемиолошке ситуације, ове године изостаће традиционални свечани пријем, али ћемо на овај, вјерујемо одговарајући начин, са мање званица, свечано и достојанствено обиљежити свој јубилеј – 30 година  Републике Српске.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Србији