Традиционални сусрет Козарчана у Београду окупио је синоћ у Дому војске Србије бројне поштоваоце козарачке епопеје, представнике градова Бањалуке, Новог Сада, дијаспоре, општпина Козарска Дубица и Новог Града.

– Удружење Козарчана окупља људе који афирмишу и чувају своју традицију и културу и који раде  на томе да заједно са Републиком Српском и дијаспором јачају јединство српског народа, рекао је стручни сарадник за регионалну сарадњу у Кабинету градоначелника Бањалуке Небојша Дринић.

Козарчани у Београду су, како је, истакао благо српског народа гдје год да живе, а обавеза свих нас је да његујемо српски језик и писмо који су чувари српског националног идентитета.

На важност окупљања Козарчана у пријестоници Србије указао је и шеф Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић.

– Сусрети Козарчана су значајни и за Републику Српску и Србију које и на овај начин јачају културне и духовне везе промовишући богату српску баштину и темељне вриједности нашег народа. Добро је да су то препознали представници градова и општина из Републике Српске и Србије – рекао је Цицовић.

Представник дијаспоре Миша Ћирић сматра да би оваквих догађаја требало бити и више јер сјећајући се Козаре и чувајући прошлост улажемо у будућност.

Домаћин вечери био је начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић, а догодине град домаћин биће Нови Град.

Дружење Козарчана и гостију протекло је у угодној атмосфери уз традиционалне пјесме и чувено козарачко коло.

Извор и фото: РТРС