Страни студенти у Словенији, међу којима су и држављани БиХ, суочили су се с великим проблемом доношењем измјена Закона о странцима.

Наиме, према амандману усвојеном у марту, страни студенти морају доказати постојање финансијских средстава у износу од 5.000 евра да би добили дозволу боравка у Словенији.

– Ово није добро само за нове студенте који ће морати за кратко вријеме да набаве новац, већ и за студенте који већ студирају и живе у Словенији и који се издржавају путем студентских послова. Ово сада представља егзистенцијални проблем за све те студенте – изјавила је Катарина Мрђа, потпредсједница Организације српских студената, локалног огранка Словеније.

За добивање привремене дозволе боравка ради студирања више није довољно гарантно писмо родитеља или старатеља, које доказује довољно средстава за боравак студента у Словенији.

– До сада је било довољно да имамо било какав писани доказ да нисмо на социјалној помоћи државе Словеније и то је заиста функционисало. Нико од нас не зна зашто се ово десило јер ни у једном тренутку нисмо тражили помоћ од Словеније и нисмо били социјално угрожена категорија – додаје Мрђа.

Она сматра да је разлог зашто је донесена нова одредба закона о страним студентима тај што Словенија, како каже, жели да направи селекцију студената, тако да ће, по њеном мишљењу, моћи да студирају само они који су способни да сами финансирају своје студије.

Мрђа је нагласила да трошкови студирања у Словенији, зависно од тога да ли је студент смјештен у студентском дому или приватном смјештају, износе око 400 евра мјесечно, што се поклапа са минималним износом који Словенија тражи као полог.

– То је реалан износ и без 400 евра мјесечно тешко који студент може да преживи у Словенији – нагласила је Мрђа за РТРС.

Она је додала да су српска, хрватска и македонска организација студената кренуле у акцију и покрећу петицију.

– Први се побунио Економски факултет у Љубљани који има највећи број страних студената. Тренутно радимо на томе да овај закон доведемо до Уставног суда и да се он поништи – истакла је Мрђа.

Извор и фото: РТРС