Захваљујући ангажману Представништва Републике Српске уз великодушну донацију Драшка Вишића из Бањалуке, први пут у једном грчком музеју постављена је униформа српског војника из Првог свjетског рата.

У изложбеном простору Војног музеја у Солуну, у личном изложбеном простору пензионисаног пуковника фармацеута Василиса Николциоса, први пут је изложена униформа српског војника, српска застава, као и чутурица из Првог свjетског рата.

Дугогодишња жеља да пронађе ову униформу, како би је уз друге српске експонате изложио у Војном музеју у Солуну,  захваљујући сарадњи Драшка Вишића и Представништва Републике Српске у Грчкој, Николциосу се обистинила.

Драшко Вишић је, истиче, и сам емотивно повезан са овом униформом и Солунским фронтом, јер је управо његов дјед Лука Лакић био један од солунских војника.

Николциос је захвалио шефу Представништва Републике Српске у Грчкој Јелени Јовановић рекавши да ова помоћ открива њен етос и личну борбу како би се сачувала успонена на жртву 7.440 Срба који почивају на Српском војничком гробљу Зејтинлик у Солуну.

Извор и фото: РТРС