Школарци из Дворова код Бијељине су у Чачку показали завидно знање из историје на финалном такмичењу Међународног квиза „Немањићи“ са темом „Знаменити Срби“, на којем су освојили друго мјесто.

Прво мјесто међу такмичарима из Србије и Републике Српске у овој групи освојила је екипа „Немањина дружина“ из Крушевца, док су трећи по знању били ученици из Основне школе „Радојка Лакић“ из Београда.

Међу такмичарима из дијаспоре најбољи су били школарци из тима „Стефанова дјеца“ из Вуковара, док су друго и треће мјесто освојила дјеца из тимова „Божур“ и „Српски радозналци“, оба из Италије.

Такмичење је одржано по трећи пут, уз благослов Светог архијерејског синода Српске православне цркве, а у организацији Фондације „Мир Божији“ из Бањалуке.

Предсједник организационог одбора Здравко Мочевић изјавио је да је кроз ово такмичење до сада прошло око 3.000 такмичара из 12 држава са свих континената.

„Квиз је већ добио на имиџу у региону, у Европи, а могу рећи и широм свијета“, рекао је Мочевић.

Према његовим ријечима, дјеца се за квиз спремају према посебној скрипти коју им је обезбиједио организатор, а која садржи сва питања и одговоре.

„Дјеца уче из те литературе и такмиче се на основу тога, јер у оквиру редовног образовања нема много садржаја из ове области“, рекао је Мочевић.

Такмичење је, традиционално подржало и Представништво Републике Српске у Србији, испред кога је Борислав Максимовић, сарадник за културу, побједничком тиму из Вуковара даровао телевизоре.

Подршку такмичењу пружили су и Управа за сарадњу с дијаспором Министарства спољних послова Србије и Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, уз бројне спонзоре.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Србији