Универзитет у Бањалуци потписао је Споразум о сарадњи и академским размјенама са Товсон универзитетом из Сједињених Америчких Држава.

Споразумом је предвиђено да ће уговорене стране заједнички радити на промовисању образовних и академских размјена, академских информација материјала и публикација, те да ће подстицати међусобне образовне посјете.

Овај споразум закључен је на основу иницијативе Бојана Вујића, амбасадора Босне и Херцеговине у Сједињеним америчким државама (САД) који је рекао да је ово тек почетак и да је Товсон универзитет један од најбољих универзитета у САД.

– Споразум је велика ствар и велики корак за Универзитет у Бањалуци. Ради се о једном од најбољих универзитета у Америци и ово је само почетак сарадње. Већ смо у преговорима са неколико њихових универзитета и очекујемо у наредном периоду да буде још споразума – рекао је Вујић додајући да чим прође ситуација у вези са пандемијом вируса корона да очекује посјете делегације Универзитета у Бањалуци Товсон универзитету у Америци, али и представника Товсон универзитета Универзитету у Бањалуци.

Иначе, по овом споразуму већ је почео рад на планирању заједничких активности па је тако још 5. фебруара 2021. године одржан трилатерални састанак представника Товсон универзитета, Естонског предузетничког универзитета примијењених наука и Универзитета у Бањалуци, а поводом заједничке организације вебинара о развоју предузетништва на универзитетима.

Ријеч је о вебинару који ће бити одржан 27. априла путем „зум“ платформе који је намијењен студентима, наставницима и сарадницима.

На поменутом састанку Универзитет у Бањалуци представљали су руководилац Центра за предузетништво и трансфер технологија Анђела Пепић и продекан за наставу на Економском факултету Драган Глигорић.

Извор: РТРС