У Аустрији су почеле са радом нове допунске школе српског језика у организацији бечке „Просвјете“, а упис ће бити продужен до краја октобра.

Најновије школе покренуте су у Браунауу, Гмундену, Енсу, Штајеру, Санкт Пелтену, Линцу и двије у Бечу, саопштено је из СПКД „Просвјета“ у Аустрији.

Из „Просвјете“ наводе да је овај важан пројекат, уз велики вишегодишњи труд њиховог тима омогућен и захваљујући великој подршци и суфинансирању од Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону на челу са Арноом Гујоном, као и традиционалној подршци Епархије аустријско-швајцарске, свештенства и благослову епископа Андреја.

Предсједник „Просвјете“ Срђан Мијалковић задовољан је што Мрежа српских школа у Аустрији расте и позвао је све људе, удружења и организације да успоставе сарадњу и наставе са формирањем нових школа допунске наставе, јер је то важно и потребе су велике.

Он је навео да су протеклих мјесеци путовали по Аустрији, формирали нове школе, упознавали се и припремали са новим наставницима, те да су се највише сусретали са нашим људима, који су без изузетка, са великом радошћу прихватили могућност да и њихова дјеца уче ћирилицу и српски језик, али и историју, традицију, географију, културу не само Србије и Српске, него свих крајева гдје Срби живе.

Једна од наставница Весна Шпирић каже да у бечким школама никада није било више ђака, да су учионице препуне и тражи се мјесто више.

„Два нова одјељења која смо отворили нису довољна да приме све ђаке који желе да похађају школу, па је могуће да ће се школа у будућности још ширити“, истакла је Шпирићева.

Упис и почетак нове школске године у свим школама био је занимљив, а у Бечу је обиљежен лијепим излетом. Јуче је одржана тура „Стазама Вука Караџића“с циљем упознавања ђака о азбуци и ономе што ће у школама учити, коју је водио историчар Златан Стојадиновић.

Информације о упису могу се добити посредством мејла office@prosvjeta.at, као и у црквама и удружењима – у Линцу у просторијама Храма Светог Василија, у Санкт Пелтену у просторијама Храма Светог апостола Томе, у Енсу и Штајеру Храм Преноса моштију Светог Саве, у Гмундену Храм Светог Георгија, у Браунауу Парохија Светога апостола и јеванђелиста Марка, а у Бечу – у просторијама Удружења Срба и у просторијама Српског центра.

Осим тога, са радом настављају досадашњи разреди у Бечу у просторијама Храма Васкрсења Христовог у другом округу, у Храму Рођења Пресвете Богородице у шеснаестом, у Храму Светог Саве у трећем бечком округу.

Допунску школу чине и предшколске групе „Мала школица причаоница“ и врло успјешни „Мали хор Просвјете“.

Из „Просвјете“ наводе да се све препоручене епидемиолошке мјере поштују.

Извор: СРНА

Фото: Facebook СПКД Просвјета Аустрија