Треба јачати везе младих Срба из региона са Србијом, обезбиједити услове да млади остану у својим земљама и да се у њих врате, речено је на Самиту српске омладине и студената Балкана, који се одржава у Београду. Под слоганом „Синергија као кључ успјеха“, окупило се 300 учесника из Србије, Српске и Црне Горе.

Самит је иницијатива која може да нам помогне да заједно растемо и имамо конкретне резултате који ће довести до тога да млади људи остану у региону, истиче премијерка Србије Ана Брнабић. Захваљујући реформама, Србија први пут биљежи прилив високообразованих, а циљ је да млади имају једнаке шансе као у најнапреднијим земљама свијета.

– Самит треба да нам служи да видимо шта је то све урађено, шта је то дало резултате и шта ми онда као Влада Србије да понудимо земљама у региону, да би такви резултати били и у тим земљама – каже Брнабићева.

Будући научно-технолошки парк у Бањалуци вјероватно ће бити дио научно-истраживачке мреже која ће бити формирана. Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић сматра да су српском националном корпусу у 21. вијеку потребне веће интеграције.

Рајчевић каже да се те интеграције, прије свега, односе на оне компетенције које су потребне човјеку у 21. вијеку.

– Те компетенције су из реда науке, истраживања, дигиталне писмености, свега онога о чему говоримо када је ријеч о човјеку 21. вијека. Дакле, то је оно што ми желимо да видимо и са лијеве и са десне стране Дрине и мислим да је у том смислу у протеклих седам-осам година заиста урађено много – рекао је Рајчевић.

Снажан фактор повезивања младих Срба у региону су национални, вјерски, културни и језички идентитет. У тој области Српска и Србија проводе бројне активности, од заједничких наставних програма за националне предмете, до Форума за ћирилицу и Каравана културе говора.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истиче да је институционална повезаност јако битна, али да је једнако важно да се млади Срби који живе у региону упознају, друже, раде на одређеним пројектима и тако доприносе јачању националног и културног идентитета.

Разговарано је и о значају спортских манифестација и улози спорта у јачању колективног духа.

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић истакла је да је умрежавање младих из Републике Српске и Србије значајна тема.

Она је указала да Српска и Србија имају већ много заједничких пројеката као што су љетне школе спорта и мале олимпијске игре, али и да су млади спортисти Српске Немања Мајдов, Саша Чађо, Тијана Бошковић репрезентативци Србије.

Организатори Самита српске омладине и студената Балкана су Центар за едукацију и развој омладине Београда и Студентска конференција универзитета Србије, уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије.

“Сви Срби да истакну српску заставу 15. септембра #RTRS #RTRSvijesti https://t.co/SyYt6xCbUL

— rtrsvijesti (@RTRSvijesti) July 10, 2021

Извор и фото: РТРС