Интересовање грађана РС за упис у Регистар дијаспоре расте из дана у дан, потврђено је порталу ИнфоБијељина из Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу РС. „Од јануара 2022. године када је Регистар успостављен до данас, добијамо све више и упита и регистрација. Упис у Регистар је дугорочна активност, која ће своје пуне резултате остваривати у дужем периоду, уз константан ангажман Министарства као и наших представништава у иностранству“, навели су из овог министарства.

Из Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу РС додали су да је када је ријеч о Регистру, све направљено тако да упис траје кратко, односно да је једноставно и прилагођено различитим циљним групама.

„Упис у Регистар врши се попуњавањем одговарајућег обрасца који се налази на званичној интернет страници за дијаспору www.dijasporars.com. Образац је осмишљен тако да буде једноставан и разумљив“, рекли су из Министарства за портал ИнфоБијељина.

Циљ Регистра дијаспоре, као добровољне евиденције, јесте да се креира активна мрежа која ће подстаћи комуникацију, привредна улагања, размјену знања и искустава између дијаспоре и институција Републике Српске.

Успостављање евиденције дијаспоре по географској заступљености, као и квалификационој структури и занимању чланова дијаспоре је веома значајно, јер се на основу таквих информација могу креирати модели узајамне сарадње узимајући у обзир потенцијал и интересе дијаспоре.

„Мапирање дијаспоре отвара могућности за сарадњу у многим областима друштвеног, културног, привредног и научног живота, а истовремено јача повезаност припадника дијаспоре и Републике Српске. Сигурни смо да ће ефекти бити дугорочни“, истакли су из Министарства.

Извор и фото: ИнфоБијељина