Након прошлогодишњег првог и уједно веома успјелог конкурса наставни кадар Српске допунске школе у Словенији расписао је нови, васкршњи ликовни конкурс 2022. Назив овогодишњег конкурса је „Најљепши васкршњи обичај“.

„Ове године, бирамо најлепшу илустрацију васкршњег обичаја на Фејсбук групи ВАСКРШЊИ КОНКУРС, где ће радови бити и објављени и доступни за гласање од 21. до 25. априла 2022. Ученичке радове шаљу њихови наставници српске допунске школе од 11. до 18. априла 2022. Радује нас ново дружење са креативном дечјом маштом!“, истакле су наставнице српске школе у Словенији, које организује и спроводе конкурс.

Цртежи ученика који похађају наставу на српском језику при Министарству просвете, науке и технолошког развоја  Републике Србије треба да садрже васкршњи поздрав и/или отпоздрав исписан ћирилицом и илустрацију једног од следећих мотива: Врбица, Цвети, Васкрс, поступак шарања јаја или породична васкршња трпеза.

Циљ конкурса је промовисање културне тековине српског народа и ћириличног писма, подстицање креативности и развијање свјесности о поријеклу код ученика, као и јачање заједништва међу ученицима, њиховим родитељима и наставницима у дијаспори и региону.

Сваки ученик конкурише само са једним цртежом васкршњег обичаја, или група ученика конкурише са цртежом заједничког рада. Избор технике цртања је слободан. Наставници шаљу скениране цртеже својих ђака од 11. до 18. априла 2022. Уз сваки рад треба доставити сљедеће податке о ученику: име и презиме, разред, земља и мјесто похађања допунске наставе на српском језику. Скенирани радови се шаљу уредницама групе Васкршњи конкурсна мејл uskrsnjikonkurs2021@gmail.com. Радови који су послати након истека рока за слање неће бити постављени. Уколико постоје технички проблеми везани за послате радове, грешке исправити до 20. априла 2022. Скенирани цртежи васкршњих обичаја са неприкладним порукама, или са порукама политичке садржине неће добити дозволу уредница да буду објављени. Коментари сличне садржине испод постова биће обрисани, а профил коментатора биће уклоњен са групе.

Уреднице групе Васкршњи конкурс прегледају сваки послати рад, затим постављају радове само са назначеним узрастом аутора/ауторке рада (млађи, средњи, старији узраст) на зид групе Васкршњи конкурс на друштвеној мрежи Фејсбук до 20. априла 2022. Радови су доступни јавности за гласање од 21. до 25. априла 2022.

Побједник је рад ученика или ученице које је скупио највише свиђања, тако да је сам избор транспарентан за све који учествују. Прва три рада за сваки узраст биће награђена књигама, а сви учесници и учеснице ће добити похвалнице за учешће уз ђачку књижицу. Наставнице које организују конкурс ће похвалити одређени број радова.

Резултати конкурса ће бити објављени 26. априла 2022.

Конкурс на којем ће се одабрати најљепши цртежи васкршњих обичаја организују и спроводе наставнице допунске наставе на српском језику у Републици Словенији, које су уједно и уреднице групе Васкршњи конкурс 2022, на друштвеној мрежи Фејсбук: Драга Давид, мр Маја Анђелковић Шегуљев, Светлана Тодоровић, др Јелена Стефановић и Маша Вукадиновић. Невена Ступар је сарадница у организацији конкурса.

Мјесто: Фејсбук група Vaskršnji konkurs

Извор и фото: РАСЕЈАЊЕ.ИНФО