Врњачка Бања била је домаћин Прве европске смотре дјечијег фолклора дијаспоре у којој су учествовали млади узраста до 16 година из 29 културно-умјетничких друштава. Смотра је окупила скоро двије хиљаде учесника из Аустрије, Швајцарске, Њемачке, Словеније, Хрватске и Србије.

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мјера у области односа с дијаспором, Ђорђе Милићевић отворио је Смотру и истакао да је фолклор ствар наслеђа, културе и идентитета, нешто без чега не бисмо знали ко смо били и гдје припадамо. „Сваки ваш корак саткан је од храбрости, чојства, јунаштва и славне прошлости. Свака песма је песма у славу јунацима и жеља да увек имамо слободу. Нека наша будућност и веза матице и дијаспоре буде сједињена песмом, игром, слогом и јединством“, поручио је министар.

Учеснике је поздравио и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Арно Гујон који је рекао да је фолклор игра с душом која чува српски идентитет.

На свечаном отварању у Спортској хали Врњачка Бања, предсједник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић изразио је задвољство што је Врњачка Бања домаћин Смотре која, по његовим ријечима, његује и чува српску традицију и омогућава младима из дијаспоре да покажу шта знају, да се друже, али и да боље упознају Врњчку Бању.

Организатор Смотре је Асоцијација српског фолклора дијаспоре која има двије програмске активности годишње. Поред ове Смотре која се први пут организује, ту је и Европска смотра српског фолклора дијаспоре за извођачке ансамбле која се због великог броја ансамбала одржава у два програмска дана. Предсједник Асоцијације, Данило Ђокић уручио је поклоне свима који су помогли и подржали организацију Прве европске смотре дјечијег фолклора дијаспоре.

У Врњачкој Бањи је најављено да ће током јула и августа ове године 15.000 дјеце из дијаспоре учествовати у камповима широм наше земље. Кампови ће бити организовани на различите теме и већ сада постоји велико интересовање удружења из дијаспоре за овај пројекат.

Извор: Општина Врњачка Бања

Фото: Арно Гујон