Српско просвјетно и културно друштво Просвјета Аустрија и Удружење за културу Реч – боја – тон организовали су у суботу 14.05.2022. године у Храму Васкрсења Христовог у Бечу Пјесничко поподне за дјецу и одрасле, са гошћом из Србије, пјесникињом Светланом Спајић.

Манифестација која је окупила велики број дјеце и њихових породица организована је уз велику помоћ тима Просвјетине школе српског језика у Бечу.

Музички оквир је дао Мали хор Просвјете под вођством Вере Симић, а програм је водио проф. Срђан Мијалковић, оснивач и дугогодишњи руководилац школе, који је посебно захвалио госпођи Јадранки Грос, која је иницирала овај програм. Присутне је поздравио и благословио отац Михајло Смиљанић, пожелевши им добро расположење.

Послије музичког увода Малог хора, дјеца су пажљиво слушала пјесмице, постављала радознала питања, а онда су учествовала у радионицама „Чистоћа је пола здравља“ и „Шумско животињско царство“.

Послије паузе и послужења презентовани су најбољи заједнички цртежи, а потом и одрецитовани стихови, које су дјеца и родитељи спонтано смислили кроз игру и смијех. Учесници су се послије два сата једва растали и поздравили, пожелевши да се ускоро ово лијепо дружење понови.

„Радујем се да су наша деца овако креативна, лепо васпитана и да могу да потпуно разумеју и уживају у песмама за децу на свом језику! Наша драга гошћа, Светлана Спајић их је инспирисала да се на креативан начин друже, стварају и сарађују са својим другарима и својим породицама. Овакви програми омогућују лепше и брже учење, неговање породичних вредности и тимског духа. Хвала нашим дивним наставницама Сузани Недељковић, Ивани Миловановић, Весни Шпирић и Александри Танасковић на одличној организацији, као и тета Вери Симић на припреми Малог хора. Њихов вишегодишњи рад са децом у Просвјетиној школи показује одличне резултате!“ рекао је Мијалковић  и додао: „Ове године се надамо формирању нових Просвјетиних школа у Аустрији, уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Епархије аустријско-швајцарске. Надамо се и да ће многи наши грађани подржати школе и уписати своју децу, јер је образовање деце на свом језику најпотребније и најважније свима у дијаспори!“

Извор и фото: Српско просвјетно и културно друштво ПРОСВЈЕТА АУСТРИЈА