Потпредсједница Владе Републике Српске Сребренка Голић и градоначелник Београда Александар Шапић договорили су проширење сарадње између главног града Србије и градова и општина у Српској.

– Та сарадња би се одвијала у привреди, култури, спорту и здравству и другим областима. Упознала сам Шапића који облици и видови сарадње би могли да се реализију, али и и са потенцијалима Републике Српске – рекла је Голићева послије састанка делегације Републике Српске са Шапићем поводом одржавања манифестације „Дани Српске у Србији“.

Голићева је рекла да је Шапићу предложила да општинама у саставу града Београда сугерише нови вид сарадње са градовима и општинама у Српској.

Она је појаснила да ће им Шапић предложити да свака од њих изабере град и општину у Републици Српској са којом ће успоставити посебне односе.

Према њеним ријечима, Српска располаже великим потецијалима у духовниом и здравственом туризму, као и значајним природним ресурсима.

Она је истакла да ће иницирати идеју да владе Србије и Српске омогуће грађанима да туристичке ваучере користе и у Србији и у Српској, без обзира на то гдје су их добили.

Шапић је подржао приједлоге Голићеве и додао да ће препоручити свим општинама да нађу град и општину у Српској са којом ће имати посебне односе јер Срби, како је оцијенио, морају да чувају једни друге и да се међусобно помажу, јер ако то не буду чинили неће их поштовати ни други.

– Ми смо један народ и међу нама граница. Морамо да помажемо једни друге у свим областима – истакао је Шапић и напоменуо да град Београд има интензивну сарадњу са Бањалуком и Источним Сарајевом.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић оцијенио је да је данашњи састанак трочлане делегације Републике Српске и градоначелника Београда Александра Шапића био веома успјешан, јер је на њему било ријечи о конкретним облицима сарадње Београда и градова и општина у Републици Српској.

Клокић је навео да је Шапић на састанку поводом „Дана Српске у Србији инсистирао на конкретним стварима које треба да унаприједе сарадњу Београда и градова и општина у Српској.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да је данашњи састанак делегације Српске са градоначелником Београда Александром Шапићем гаранција да ће се Српска и Србија још чвршће повезати.

Цицовић је објаснио да је такав утисак стекао на основу онога што је данас чуо од Шапића, истичући да га је посебно обрадовало то што је градоначелник Београда акцентирао сарадњу младих Републике Српске и Србије.

Састанку су присуствовали и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Голићева, Клокић и Цицовић су по завршетку конференције за новинаре у сједишту београдске градске управе уручили Шапићу урамљени амблем Републике Српске и друге пригодне поклоне.

Извор: РТРС

Фото: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу