Десето „Вече Републике Српске“, којим је обиљежена деценија постојања Завичајне заједнице „Република Српска“ Суботица, је почела уз интонирање химни Републике Србије и Републике Српске  у Суботици у присуству око 750 званица.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је са ове свечаности да су његова и политика предсједника Србије Александра Вучића чврсте и да су Српска и Србија у његовој перцепцији, шта год мислили на Западу, једна држава у којој живи један народ.

„Са великим није лако, али је увијек важно шта ми хоћемо. Немојте се питати шта они мисле, него шта ми одлучујемо да радимо“, рекао је Додик и нагласио да Србија може бити само снажна због овога што ради Вучић, а то је да има јаку позицију.

„Ми, а и ви који сте овдје дошли из наших крајева, никада нисмо били босански Срби, ми смо увијек били Срби. Никада не можемо дозволити да нас на такав начин квалификују. Све што раде је да покушавају да нас одвоје од Србије“, истакао је Додик.

„Србија која има доста својих унутрашњих изазова, присутна је у Републици Српској и захвалан сам Вучићу, јер је у свим локалним заједницама у Српској, а има их 63, Србија помогла и значајно донирала или потпуно изградила вртиће, школе или неке комуналне објекте“, рекао је Додик.

Он је истакао да Срби из Републике Српске не дају на Србију, јер знају да је једино она њихов гарант.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић, као изасланик предсједника Владе Србије Милоша Вучевића, рекао је да „Срби из Србије и Републике Српске данас више него икад морају бити уједињени јер многи покушавају да српски народ баце под ноге и врате у нека тамна времена“.

Старовић је навео да Завичајна заједница у Суботици представља мост који повезује Србе из Српске са сународницима у Србији.

„Захваљујући посвећености предсједника Републике Српске и Србије, Милорада Додика и Александра Вучића, сарадња између Србије и Српске никада није била боља и конкретнија него сада, на високом и братском нивоу“, рекао је Старовић.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић је рекао да у овој величанственој ноћи не треба да заборавимо браћу и сестре у нашој јужној покрајини који својим постојањем на нашем Косову и Метохији бране свету српску територију и све светиње на њој.

Присутнима су се обратили и предсједник Завичајне заједнице „Република Српска“ Суботица, Милорад Ћопић, и предсједник Савеза српских удружења Севернобачког округа Мирослав Каран.

Представништво Републике Српске традиционално подржава и помаже сва завичајна окупљања у Србији, па тако и Завичајну заједницу „Република Српска“ Суботица, од оснивања до данас. По завршетку свечаности, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић је честитао: „Наша завичајна удружења су, не само као спона са завичајем и као чувари наших обичајних и кулутрно-умјетничких вриједности, него и као грађани Србије значајни учесници у очувању српског идентитета: традиције, културе, вјере, језика и писма“.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Србији