Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске упућује јавни позив научницима и иноваторима из свих области, који су рођени у Републици Српској, а који раде у иностранству, да се у циљу побољшања квалитета истраживања и иновација у Републици Српској, пријаве у Регистар дијаспоре који је доступан на порталу Република Српска и дијаспора https://dijasporars.com/registar-dijaspore/ како би се ближе повезали научни радници и иноватори у земљи и они из дијаспоре.

Министарство се нада успјешној сарадњи наших научника и иноватора са научницима и иноваторима из дијаспоре, јер су истраживање и иновације незамјењив услов и чинилац економског, културног и општег напретка сваке земље.

Молимо заинтересоване научнике и иноваторе да се региструју у Регистар дијаспоре како би Министарство формирало базу научника и иноватора из дијаспоре.

Напомена: Дијаспором се, у складу са Стратешким планом за сарадњу са дијаспором сматра дио народа који потиче из Републике Српске, а који је трајно настањен у једној или више земаља свијета. То су лица која су рођена, а нису настањена у Републици Српској, и осјећају припадност и велику друштвену и културну повезаност са матичном земљом. Овај појам свакако обухвата и припаднике друге и треће генерације исељеника, рођене у иностранству, чији родитељи су одселили са територије Републике Српске, а имају осјећај припадности земљи поријекла својих родитеља.

Извор и фото: Влада Републике Српске