Представници Савеза Срба Словеније и Организације српских студената у иностранству потписали су јуче у Београду, меморандум о сарадњи, којим су дефинисали конкретне облике заједничке сарадње и рада у будућности.

У Меморандуму се истиче да двије стране дијеле заједничке интересе и вриједности у области повезивања српске заједнице у Словенији, очувања српске традиције и културе међу младима и развоја студентског живота у Словенији. Предвиђа се организовање заједничких едукативних, културних и умјетничких догађаја од обостраног интереса, као и заједничка реализација пројеката од стратешке важности за српску заједницу у Словенији, првенствено на пољу афирмације српског ћириличног писма, језика, културног и историјског предања међу младима у Словенији.

Како је тим поводом истакао предсједник Савеза Срба, мр Владимир Кокановић, циљ заједничке сарадње обје организације је повезивање српске омладине у Словенији и подстицање међусобне сарадње између српских и словеначких студентских и омладинских организација.

„Наш задатак је да стварамо услове за јединство свих Срба из Словеније. Тој племенитој намери служи и Меморандум који смо данас потписали са Организацијом српских студената у иностранству. Сматрамо да су млади људи, првенствено наши студенти, важна спона у продубљивању веза између српског и словеначког народа и зато се радујемо свим заједничким активностима које планирамо у будућности.„ нагласио је Кокановић.

Извор: Расејање.инфо

Фото: Савез Срба Словеније