У Лопарама је 29.07.2023. године одржан Пословни форум на којем су представљена добра искуства ове општине у сарадњи са дијаспором и најављено ново инвестрање људи из дијаспоре у завичај.

Начелник Лопара Радо Савић каже да у овој општини имају 20 пословних пројеката које је реализовала дијаспора, у овој години већ су реализоване три пословне идеје, а на Пословном форуму разговарало се и о новим улагањима.

„Циљ нам је да у наредних пет година у Лопарама буде 50 фирми наших људи из дијаспоре“, рекао је Савић новинарима и оцијенио да су Мајевичани велике локалпатриоте, људи који воле родни крај и улажу у њега.

Један од инвеститора из дијаспоре који већ ради у Лопарама Милош Бошковић, сувласник фарме коза на којој ове године почиње производња сира, рекао је новинарима да је врло задовољан подршком коју добијају од локалних власти и односима са запосленима у фирми која наставља да се шири.

„Земља у којој ми живимо и по економском и по многим другим стварима има огромне предности и врло смо близу свих европских центара који су велико тржиште“, навео је Бошковић.

Предсједник Удружења српских привредника у Швајцарској Стојан Стевановић каже да су инвеститори који су већ уложили у Лопаре веома задовољни и да је заинтересованост дијаспоре за инвестирање у родном крају све већа.

„Сарадња са локалним и републичким властима и подстицаји који се сада дају су врло добри, па је свака година без једног инвеститора у завичају за нас промашена година“, поручио је он.

Инвеститор Владо Антић уложио је у компелкс базена у Лопарама и каже да је задовољан што се тиче сигурности инвестиција из дијапоре, сигурности у Лопарама и доброј и директној сарадњи са локалном заједницом.

„Дијаспора се враћа кући, жели пренијети знање, донијети капитал и направити искорак. На нама је да то подржимо, а резултати неће изостати“, порука је из програма УСАИД-а.

Пословни форум у Лопарама дио је вишедневне манифестације „Дани дијаспоре“, а организатор панела су општина Лопаре и Удружење Мајевичана у Швајцарској, уз подршку УСАИД-а.

Извор и фото: СРНА