Помоћник министра за сарадњу са дијаспором Хелена Крнетић састала се са представницима дијаспоре у Српском савезу Шведске.

Овом приликом разговарано је о јачању сарадње са матицом, као и о будућим моделима повезивања и спровођења активности. Представљена су и стратешка документа која је Влада Републике Српске усвојила везано за ову област, са нарочитим нагласком на постојећи дигитални Регистар дијаспоре.

Крнетићева је истакла да су институције Републике Српске  предузеле активности на креирању базе података исељеника и њихових удружења. Регистар дијаспоре обједињава податке о физичким и правним лицима и удружењима у дијаспори. Од изузетног значаја су нам подаци уписани у ову базу, јер од ових информација зависи и планирање будућих активности институција, наводи помоћник министра.

Представници Српског савеза Шведске упознали су помоћника министра о њиховим активностима, при чему су истакли часове вјеронауке за дјецу који се организују у цркви Свете Петке у Халмстаду, његујући тако идентитет српског народа у дијаспори. Такође, при организацији Српског савеза Шведске формирана је и фолклорна секција и константно је залагање српских удружења да генерације које одрастају изван матице сачувају свој културни и национални идентитет.