Поштујући све препоруке и ограничења због пандемије вируса корона, Представништво Републике Српске у Србији своју осму манифестацију „Дани Српске у Србији“ организује и реализује као шест колажних тв емисија на РТРС-у, РТС-у и 44 регионалне и локалне телевизије.

Као гости у студију РТРС-а министар за европске интеграције и регионалну сарадњу Златан Клокић и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић су нагласили значај институционалне сарадње Србије и Српске у свим областима: привреди, науци, просвјети, култури и умјетности, спорту.

Министар за европске интеграције и регионалну сарадњу Златан Клокић је изразио задовољство због сарадње институција двије републике, те посебно истакао пројекат „Подриње“, као и заједничке сједнице двије владе, веома добре контакте Министарства за европске интеграције Српске са војвођанским Секретаријатом за међународне односе и са ресорним министарством Србије и министром Јадранком Јоксимовић.

Министар Клокић је навео да је сарадња Српске и Србије на обострану корист грађана, те подсјетио на инфраструктурне пројекте, као што је мост „Братољуб“ преко Дрине између Братунца и Љубовије, те дионица Бијељина-Рача на будућем ауто-путу од Београда ка Бањалуци, али и планирани аеродром у Требињу, гасна веза између Бијељине и Источног Сарајева, као и заједнички рад у области намјенске индустрије.

– Очекујем и даље јако добру сарадњу са свима у Србији – рекао је Клокић, те додао да заједничке сједнице двије владе дају смјернице будуће сарадње и подсјетио да је министарство на чијем је челу донијело Стратешки оквир усаглашен са циљевима Меморандума о сарадњи матице и српске дијаспоре, који се односе на очување српског језика, ћирилице, културе и традиције, те захвалио и Министарству просвјете Србије које је у пројекат учења српског језика у дијаспори укључило и дјецу из Републике Српске. Он је напоменуо да се ти пројекти реализују заједно са представништвима Републике Српске и у Аустрији и Њемачкој.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да ово представништво манифестацијом „Дани Српске у Србији“, пројектима из културе, умјетности, привреде, образовања, науке и спорта, жели да представи Српску у Србији и допринесе сарадњи грађана, привредника и институција у Србији и Републици Српској.

 

Извор: vladars.net