Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић и министар привреде Србије Анђелка Атанасковић договорили су  у Београду да се у наредном периоду интензивно ради на томе да раније договорени пројекти буду реализовани.

Петричевић је нагласио да је разговарано и о пројектима који су се односили на Подриње и формирање индустријских зона, те додао да ће Влада Републике Српске на заједничкој сједници, која је планирана за другу половину маја делегирати одређене теме.

“Потребно је, прије свега, да искористимо добра искуства која је Србија имала у претходном периоду и, са друге стране, оно што можемо ми кроз наша законска рјешења да примјенимо на привреднике из Србије”, рекао је Петричевић.

Он је подсјетио да Закон о подстицају Републике Српске омогућава да Влада својом посебном одлуком може да подржи оне привредне субјекте који инвестирају и чије ће инвестиције омогућити запошљавање више од 100 радника.

“На неки начин жељели смо да упознамо привреднике овдје у Србији о тим могућностима и, са друге стране, модел који је на неки начин најављен да ће сви привредници који из Србије покрену неке инвестиције у Српској бити подржани и од Владе Србије, а, са друге стране, моћи ће и да користе све бенефите који имају привредници у Републици Српској”, рекао је Петричевић.

Он је захвалио Србији и предсједнику Александру Вучићу за досадашњу помоћ која је упућена према Српској и генерално на досадашњој сарадњи.

Министар привреде Србије Анђелка Атанасковић рекла је да јој је драго што је данас била у позицији да разговара са гостима из братске Републике Српске, наводећи да ће с циљем реализације ранијих договора појединачни разговори бити настављени након васкршњих празника.

“Уједно смо покренули могућност наше помоћи у обуци, у пројектима и инфраструктурним системима, тако да ће и то они искористити код нас. Ми ћемо покушати да преко Привредне коморе, Развојне агенције и наших мрежа видимо могућност наших фирми које би биле заинтересоване да инвестирају“, рекла је Атанасковићева.

Атанасковићева је нагласила да ће Србија покушати да и стране инвеститоре усмјери ка Српској.

Састанку министара Србије и Српске присуствовао је и шеф Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић.

Извор: Влада РС