Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да је опредјељење Владе Српске и ресорног министарства да се унаприједи сарадња са Представништвом Српске у Аустрији да би привредницима из Српске који су извозно оријентисани обезбиједили сигурно тржиште и послове.

Петричевић је навео да сарадња треба да омогући да страни инвеститори улажу у Српску, да траже партнере и могућност да покрену послове.

Он је нагласио да Влада Српске и ресорно министарство имају веома значајну сарадњу са свим представништвима Српске у свијету.

– Управо смо у некој фази преговора са представништвом у Русији на процесу запошљавања наше текстилне индустрије – рекао је Петричевић новинарима у Бањалуци, гдје је разговарао са шефом Представништва Републике Српске у Аустрији Младеном Филиповићем.

Петричевић је навео да је на састанку разговарано и о представљању привредних субјеката из Српске на тржишту Аустрије, те да је достављен промотивни филм и брошуре, а циљ је да у најбољем свјетлу буду представљени капацитети Српске и свих сектора индустрије.

Филиповић је рекао да Представништво активно учествује у представљању привреде Српске у Аустрији и привлачењу страних инвестиција.

– На услузи смо нашим привредницима и сматрам да заједно можемо да проширимо капацитет и потенцијале који се нуде на аустријском тржишту – навео је Филиповић.

Он је рекао да је Представништво припремило план за наредну годину који садржи бизнис регистар, који омогућава да се фирме из Српске представе на њемачком језику у Аустрији, те да се идентификују оне са којима Представништво директно комуницира, као и надоградњу цијеле приче у контексту презентације Српске у Аустрији.

– С друге стране, причали смо о већ оствареним контактима у аустријској привреди и инвестицијама које су дошле из Аустрије. `Пелаг групација` је прошле године инвестирала више од осам милиона КМ у Лакташе, а ове године је одвојено још два милиона КМ за припремне инвестиције у Српцу – истакао је Филиповић.

Филиповић је навео да је у бизнис регистру тренутно 30 фирми које нуде услуге посредством Представништва Српске у Аустрији.

Извор: РТРС