Чланови Одбора за дијаспору и Србе у региону одржали су 19. новембра 2021. године сједницу, на којој је в.д. директора Управе за дијаспору и Србе у региону Арно Гујон представио рад Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону за 2021. годину и планове за 2022. годину.

Гујон је навео да је током ове године обављен битан посао, извршена је дигитализација конкурса које Управа објављује за дотације организацијама цивилног друштва, чиме је значајно унапређен рад, уз уштеду времена и новца. Гујон је указао да 64 одсто буџета Управе иде управо на дотацију организацијама цивилног друштва за пројекте и манифестације, што потврђује важност дигитализације конкурса.

Директор Управе је детаљније упознао чланове Одбора са пројектима, активностима, манифестацијама и кампањама спроведеним током 2021. године. Навео је да је Управа одобрила 202 пројекта организацијама цивилног друштва, што је дупло мање него претходне године, са намјером да се смањи број, али повећа квалитет и висина опредјељеног новца за пројекте.

Гујон је посебно истакао да су током ове године отворене допунске школе српског језика у дијаспори, а поједине постојеће школе су проширене новим одјељењима, чиме се за 20 одсто увећао број српске дјеце у дијаспори која уче српски језик.

Предсједник Одбора Милимир Вујадиновић похвалио је рад Управе за дијаспору и Србе у региону у овој години, истичући да је Управа активно сарађивала са надлежним институцијама и организацијама цивилног друштва које спроводе пројекте у дијаспори и региону. Навео је да је Одбор настојао да допринесе раду ове Управе, у оквиру својих надлежности.

На сједници је размотрен и Приједлог закона о буџету Републике Србије за 2022. годину, Раздио 17, Глава 17.2 – у дијелу који се односи на Управу за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, који је поднијела Влада.

Предложени буџет за Управу образложила је в.д. помоћника директора ове Управе Николина Милатовић Поповић, наводећи да је предвиђено да се опредијели 164 милиона 275 хиљада динара, кроз двије Програмске активности: за заштиту права и интереса припадника дијаспоре и Срба у региону и за очување националног и културног идентитета дијаспоре и Срба у региону.

Чланови Одбора су одлучили да предложе надлежном Одбору за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава да прихвати Приједлог закона о буџету Републике Србије за 2022. годину, Раздио 17, Глава 17.2 – у дијелу који се односи на Управу за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Сједници је предсједавао предсједник Одбора Милимир Вујадиновић, а присуствовали су сљедећи чланови и замјеници чланова Одбора: Сања Лакић, Слободан Алавања, Миодраг Линта, Милан Илић, Горан Милић, Александар Чотрић, Милош Терзић, Радован Тврдишић, Младен Бошковић, Јустина Пупин Кошћал, Хаџи Милорад Стошић и проф. др Љубиша Стојмировић.

Извор: Народна скупштина Републике Србије

Фото: Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону