Помоћник министра за међународну сарадњу Немања Ковачевић разговарао је 26. децембра 2019. године са представницима Организације српских студената у иностранству (ОССИ) у просторијама министарства.

На састанку је разговарано о односима Републике Српске са студентском дијаспором и перспективама за реализацију заједничких активности на јачању сарадње.

Помоћник министра Ковачевић упознао је представнике ОССИ-ја о политикама које Министарство и Влада Републуке Српске проводе у циљу унапређења сарадње са дијаспором, а посебно новом генерацијом дијаспоре и младих људи који студирају на престижним свјетским универзитетима.

Саговорници су истакли да је потребно његовати односе између инситуција и Организације српских студената у иностранству, која броји преко осам хиљада чланова и има огранке у 21 земљи свијета, у циљу промоције Републике Српске, упостављању веза између универзитета из Српске и свијета, те очувања културе и идентитета српког народа у расијању.

Такође, једна од тема састанака је била могућност иницирања заједничких програма и пројеката за стварање услова за повратак  младих у Републику Српску како би могли да примјене стечена знања и вјештине у иностранству.

Представници Организације српских студената у иностранству бораве у Бањој Луци поводом одржавања Зимске ОССИлације 2019 која се одржава од 25. до 27. децембра 2019. године и на којој ће министар Клокић, завршног дана, узети учешће на панелу ,,Односи Србије и Републике Српске са студентском дијаспором – перспективе развоја“.

 

Извор: РТРС