Завичајни збор, у организацији Завичајног удружења „Мањача“ из Буковца и Савеза крајишких удружења из Новог Сада, је одржан 25. јуна 2022. године на Селишту у Буковцу код Новог Сада. Манифестацији су присуствовали Александар Вулин, министар унутрашњих послова Републике Србије, Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији.

„Завичајни збор“ организује се у циљу очувања традиције и обичаја српског народа. Представништво Републике Српске у Србији у задњих осам година подржава овај догађај као своју редовну програмску активност.

Цицовић је истакао да Срби само сабрани, јединствени и свјесни свог националног идентитета могу одолити изазовима данашњег тешког времена у коме живе.

„Само са јасно сачуваним идентитетом обезбједићемо будућност за српска покољења. Србија и Српска су у претходних десет година показали да на најбољи начин разумију шта треба чинити у овом тешком времену препуном свакојаких тешких и непредвидљивих изазова“ – рекао је Цицовић.

„Окупили смо се данас да би говорили својим језиком, пјевали своје пјесме, радовали се што смо заједно и што постојимо. И сви они који мисле да Срба нема и да српског свијета нема или да не треба да га буде, треба само да дођу и да нас погледају, да виде ову нашу прелепу дјецу и да схвате да су грдно погријешили, јер Срба има и српског свијета има. Нови Сад припада свима, ово је град свих Срба и ово је град свих грађана без обзира како се презивали и одакле долазили“ – поручио је Вулин.

У склопу програма учесници су се надметали у косидби и спортско-витешким дисциплинама.

У главном такмичењу у кошењу траве побиједио је Мирко Кецман из Смољане код Босанског Петровца.

У богатом културно-забавном програму наступити су мелод и појац Хаџи Никола Мијовић, етно пјевачица Светлана Спајић, етно група „Храм“, народни гуслар Витомир Вулин, културно-умјетничка друштва „Милица Стојадиновић Српкиња“ из Буковца и „Петар Први Карађорђевић“ из Мркоњић Града, сестре Црномарковић, „Крајишници Фрушке Горе“ и пјевачка група КУД „Младен Стојановић“ из Бачког Јарка. Као специјални гост у програму учествовала је и група „Синови Мањаче“.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Србији