Никола Лончар је проналазач, оснивач и предсjедник Теслине научне фондације из Филаделфије и један од најагилнијих чувара лика и дjела Николе Тесле у САД и шире. Везан пориjеклом и интересовањима за имењака Теслу, Лончар је још у дjечачком добу учествовао на изложбама и сајмовима посвећеним проналазаштву у бившој Југославији, на којима је презентовао своје изуме. У Америку је отишао осамдесетих, са мисијом ширења знања о Тесли код људи који тамо живе. Уочи распада јужнословенске федерације и почетка рата, вратио се са породицом у Србију и покушао да развије посао у вези са безбjедношћу и заштитом имовине. Стога га је ангажовао Саобраћајни институт ЦИП, са којим је осмислио преко тридесет нових производа у области безбjедности. Избијање рата и санкције га приморавају да све напусти и да се врати у САД.

Чести доласци у матицу тешких деведесетих, током којих је помагао својим сународницима, били су истовремено и прилика да се о нашем највећем научнику набаве и преко океана однесу књиге, рукотворине и други предмети који ће послужити задатку који је себи поставио.

Данас је Лончар је познат као човjек који је заслужан за већу присутност садржаја о Николи Тесли у силабусу америчких школа и који неуморно ради на томе да до тога дође и у српским школама оснивањем „Теслиних научних клубова”, и то остваривањем партнерстава између Теслине научне фондације и наставног кадра и ученика.

Наредних дана објавићемо и разговор са Николом Лончарем, проналазачем, оснивачем и предсjедником Теслине научне фондације из Филаделфије, који је засигурно један од највећих чувара лика и дjела Николе Тесле у САД и шире.

Извор: Предраг Карасовић и Википедија

Фото: архива Н. Лончар