Јахорина је домаћин „Сабор младих Српске“, на којем је одржан низ панела у организацији Удружења грађана „Платформа младих и талентованих Српске – памет Српске“.

Први овакав скуп окупио је 250 младих који ће донесене закључке пренијети представницима власти у Републици Српској с циљем унапређења животног стандарда свих грађана, а посебно младих.

На првом панелу тема је била „Однос институција и младих“.

Тема другого панела била је на тему „Успјех не пада с неба – квалитетан образовни систем као темељ развојног пута младих“.

На трећем панелу тема је била „Подршка предузетништву – од идеје до реализације, уз помоћ институција“.

На завршном панелу учествовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Све више младих који стичу знања у Европи и свијету одлучују се на повратак у Републику Српску. Међу њима је и Бањалучанка Марија Давидовић, стипендисткиња предсједника Русије на Московском државном институту за међународне односе.

– Како више вријеме одмиче и како се приближава то радије бих остала овде тј. вратила се овде и проширила своје искуство и знање које сам стекла с људима. Вољела бих радити у некој међународној организацији – каже Давидовићева.

Квалитетан образовни систем кључ је напретка Републике Српске.

– Имамо многе младе људе који су студирали у и Русији, САД-у, земљама Европе који су након студија и одрађеног неког дијела радног вијека вратили се и своје знање примјенили у Републици Српској – истакао је Денис Шулић министар трговине и туризма Републике Српске.

Очување националног идентитета основа је развоја, а након школовања млади треба да остану и раде у Републици Српској.

Само јединством и чувањем своје земље можемо одговорити свим изазовима који долазе. Ово су неке од порука предсједника Републике Милорада Додика и премијера Радована Вишковића.

О томе како стимулисати младе да воле државу и да остану у Српској и шта је то што би власт требало да чини да се развије амбијент у којем би млади видјели своју будућност своје мишљење је изнио и предсједник Српске Милорад Додик који је истакао да је свијест младих нападнута са више страна, а највише савременим механизмима комуникације.

Како је истакао њега је, као предсједника Српске, највише интересовао панел на тему како млади виде државе и њихов осјећај за државу.

– Имамо низ начина на које можемо побољшати односе са младима, а међу њима су стартап пројекти, које би реализовала Влада Српске, али и да у новом ребалансу буџета буде простора са трошкове стипендија – каже Додик.

Он ипак истиче проблем стипендирања, а као примјер наводи стипендије Фонда „Др Милан Јелић“ гдје, како каже, Српска стипендира младе стручњаке који се на крају опредијеле за живот и рад у иностранству.

Предсједник је истакао да за младе нема боље прилике за живот као што је у Српској, али да Српска као друштво треба да „пресложи“ приоритете.

– Чувајте свој  завичај, кућу, немојте изгубити свој идентитет, језик, писмо. Ако вас натјерају да изгубимо Републику Српску, изгубићете себе – поручио је младима Додик.

Премијер Српске истакао да је потребно формирати тијело које ће пратити, анализирати потребе младих са акцентом на закључке овог панела.

– Влада Српске ће подржати и помоћи пројекте младих – поручио је Вишковић.

Говорећи о износу стипендија Вишковић је нагласио „У буџету за наредну годину бисмо могли планирати веће износе“.

Влада посебном мјером свршеним технолозима, пољопривредним инжењерима и агрономима путем ресорног министарства даје 40.000 КМ за почетак бизниса, онима који имају имање, док се онима који немају своју земљу, она даје у закуп.

Вишковић је подсјетио и да Република Српска гради технолошки парк, те изразио наду да ће стипендисти Фонда „Др Милан Јелић“ својим знањем бити дио тог парка.

Као један од проблема са којима се суочавају институције Републике Српске, Вишковић је навео да Српска школује младе који одлазе и прекидају контакт и са Републиком и њеним институцијама.

„Нисам за варијанту да сви ти људи, априори, треба да се врате у Републику Српску, али морају остати у контакту са институцијама. Очекујем да направимо конекцију, да ти људи својим знањем помогну Српској, нашим институцијама и младима овдје“, рекао је Вишковић.

Вишковић је напоменуо да се многи проблеми, дешавања и политичка нестабилност у БиХ одражавају на одлазак младих из земље.

Вишковић рекао  да је„Стартап Српска“ дао добре резултате, те да се сада треба само унаприједити тиме да се запошљава више младих.

Он је истакао бројне мјере које се већ реализују у Републици Српској – подршке за набавку прве стамбене јединице суфинансирањем каматних стопа, бесплатно школовање, бесплатне студентске домове, као и уџбенике за прве разреде основних школа.

Међусобном дискусијом о образовању, предузетништву и односу институција и младих, учесници првог сабора младих Српске донијели су низ закључака који би требало у наредном периоду да буду реализовани у сарадњи са институцијама Српске, а у циљу њиховог бољег статуса. Најважнији је систем унапређења односа између институција и младих, који се, како кажу, дефинише кроз три тачке.

– То је знање које млади требају да понуде институцијама Републике Српске, сарадња коју институције треба да понуде младима и коначни систем вредновања који је обостран и који треба да имају млади за институције и институције за младе – сматра Дејан Срдић Правни факултет у Бањалуци.

Креативне иницијативе поткријепљене критичким размишљањем учесника прослиједиће на адресу институција Српске које ће их размотрити и по могућности законски провести. Тиме ће се повећати укљученост младих у доношењу важних одлука на републичком нивоу.

Извор: Влада Републике Српске – РТРС

Фото: Влада Републике Српске