У Културном центру Србије у Паризу у понедељак увече одржано је књижевно вече дијаспоре са Мораном Ивковић, књижевницом из Канаде. Презентована су њена дjела, а потом и ново издање Ранке Тодоровић и аудио продукције Финекс – Мондо култ са издањима истоимене издавачке куће. Овај сусрет издавача и дијаспоре у Културном центру Србије у Паризу је у оквиру манифестације Караван културе, који је започет у јуну мjесецу ове године.

Пjесници, књижевници из Париза читали су дијелове из својих књига а вече су музички обликовали Маја Петровић и проф. Петар Гојковић. Проф Гојковић је уједно и водио програм у име организатора Савеза Срба Француске. Тиме је настављен пројекат Караван културе, који, како је навео Петар Гојковић „наставља свој пут ка Београду где се организују нови сусрети књижевника дијаспоре”.

Морана Ивковић, одрасла је у Петрињи у Хрватској, одакле се 1994. са мајком и млађом сестром одселила у Канаду. Писањем се бави од своје 12 године али се озбиљније посветила књижевности 2015. године, када је објавила своју прву књигу за дјецу у серијалу Maggie and Sara, на енглеском језику. Након објављивања прве књиге често је гостовала у школама, домовима за збрињавање дјеце и мајки, гдје је читала своје приче, говорила о снази љубави, снова и упорности људског духа.

2020. објавила је прву новелу за одрасле „Отра вез, ПОНОВО“ у трилогији „Самсара”, на српском језику, потом „Вир“, у марту ове године. Централна тематика трилогије „Самсара“ је појам сродних душа, различитих живота кроз које се срећу и осврт на живот и дилеме које сви дијелимо. „Морана воли путовања без мапи, љубичасту боју и чај од нане. Уверена је да је љубав најјача сила на свету и да је управо љубав све шта нам треба. Живи у подножју канадских планина с мужем и троје деце“, рекао је проф. Петар Гојковић.

Извор: РАСЕЈАЊЕ.ИНФО

Фото: Архива П. Гојковић