Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић рекао је да је Српска једна од најпожељнијих дестинација у Европи за страна улагања због повољних услова за пословање, што је потврдило и недавно истраживање чувеног часописа „Фајненшел тајмс“.

Митровић је навео да Влада Српске припрема уредбу за подстицаје за инвеститoре од посебног значаја, чији је циљ довођење страних инвеститора који доносе нове технологије, имају обезбијеђена тржишта и производе робу која иде у извоз.

– За Српску је важно да се смањи спољнотрговински дефицит. Има доста заинтересованих фирми за улагања, двије су присутне у Лакташима – „Мале“ и „Искра-тел“ које су почеле градити објекте у Александровцу, односно Лакташима у индустријској зони – рекао је Митровић.

Он је додао да њемачка фирма „Мале“ планира улагање око 20 милиона евра, при чему ће до краја године запослити око 900 радника.

Прва важна ствар за фирме које планирају улагања у Српској, каже он, јесте локација, односно земљиште и погодности.

– Једно је цијена, друго инфраструктура, треће близина аеродрома или Коридора 10 и повезивање са земљама Балкана и ЕУ, па су Градишка и Лакташи, због повољног положаја, у сфери интересовања страних инвеститора – појаснио је Митровић.

Фирме које су прије неколико година дошле у Српску, навео је он, схватиле су да овдје постоји повољно окружење за производњу и пласман одређене робе, а трошкови пословања знатно су им мањи него у земљама из којих долазе.

ПОВОЉНОСТИ ЗА СТРАНЕ ИНВЕСТИТОРЕ

Горећи о повољностима за стране инвеститоре, Митровић је напоменуо да је у Српској порез на добит 10 одсто, порез на доходак осам одсто, ПДВ 17 одсто, збирна стопа пореза и доприноса на бруто плате је 31 одсто, што је далеко повољније у односу на земље региона.

Када је ријеч о трошковима пословања, они су у Српској далеко мањи него на Западу.

– Трошкови електричне енергије су најнижи у региону и планирамо да инвеститорима обезбиједимо гарантну цијену у наредних неколико година – навео је он.

Митровић је нагласио да је једна њемачка фирма заинтересована за улагања у Прњавор, а очекује се да ће до краја мјесеца бити потписан и меморандум којим ће бити дефинисани сви детаљи.

Осим тога, Влада Српске даје погодности и када је ријеч о порезима и доприносима на плате за фирме од посебног значаја – плата мора да буде најмања према просјечној плати која износи 1.144 КМ за прошлу годину.

– Све изнад тога признаје се у наредне двије године и држава је у обавези да плати све порезе и доприносе за све раднике – појаснио је Митровић.

Он је нагласио да су плате радника у овим посебним фирмама на вишем нивоу у односу на привреду Српске, што је значајно да радници остану у Српској.

Митровић је истакао да није чудно што инвеститори из Италије, Аустрије, Словеније, Њемачке желе да улажу у Српску управо због близине матичних земаља. Он је подсјетио да су због тога инвеститори током епидемије вируса корона, усљед проблема са транспортом, жељели да своје погоне из Кине, Индије, Тајвана пребаце што ближе.

Митровић је истакао да је познати часопис „Фајненшел тајмс“ објавио податке о најбољим дестинацијама за страна улагања на бази истраживања у 370 градова и 141 региону, према којем је Република Српска на седмом мјесту.

Митровић је нагласио да је један од захтјева инвеститора да Српска кроз образовни процес обезбиједи кадрове који ће моћи да одговоре изазовима нових технологија.

– Они би током школовања одлазили на праксу у фирме, а послије завршетка школовања ту добијали запослење. Веома је важно да на тај начин омогућимо да људи остају да раде у Српској и да не морају одлазити у иностранство – навео је он.

Према његовим ријечима, за то је неопходна сарадња Министарства привреде и предузетништва и привредника, али и осталих министарстава, прије свих Министарства просвјете и културе, које би стварало кадрове који ће одговорити потребама тржишта рада.

Извор: РТРС-СРНА

Фото: Министарство привреде и предузетништва