За вријеме рата деведесетих у БиХ, хиљаде дјеце из Републике Српске боравило је у Грчкој, гдје су били смјештени у породицама које су им пружиле уточиште и топлину.

Та дјеца су данас одрасли људи који трауматични период рата, памте и по помоћи и љубави братског грчког народа.

„ Ја бих своју причу почела једном пословицом, а оно гласи да и путовање од милион миља почиње са једним кораком. То путовање у Грчку је почело првим кораком у семтембру 1995. године кад смо из Добоја, нас 20 дјеце кренули у Грчку.“, рекла је, др Марина Јотић Ивановић.

„Долазимо у мјесто Аспровалту, манастир Лидија. Тамо нас дочекују жене у црним мантијама. То су биле грчке сестре које су причале на грчком језику који одише љубављу. Из сваке од њих је сијала нека топлина, нека велика љубав. Довољно је рећи да мени на телефону мелодија сиртаки, у канцеларији гдје радим је слика Санторинија. Ја црпим енергију из Грчке. Обишао сам многе земље али Грчка је остала у срцу.“ , испричао је Давор Ахилеас Максимовић из Добоја који је за вријеме рата боравио у Грчкој.

Представништво Репубике Српске у Грчкој одлучило је да учини нешто како ове приче не би пале у заборав. Уз срдачну помоћ једног од најпознатијиг грчких глумаца Јаниса Серветаса, представништво је позвало све, како наводе, „невидљиве хероје Грчке“ који су угостили српску дјецу током рата, да их контактирају како би сва дарежљивост и несебична помоћ Грчке пружена српском народу била трајно меморисана. Акција се реализује уз подршку Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске.

„Циљ пројекта је да се поново увежу те породице, да дјеца која су била тамо за вријеме рата поново ступе у каонтакт са Грцима који су их угостили. Циљ је, такође, да остане један траг у виду монографије и документарног филма са обједињеним причама тих људи.“, истакао је министар Клокић.

Око 17000 дјеце је боравило у Грчкој за вријеме рата. Били су смјештени у камповима, али и хранитељским породицама. Развила су се и кумства, али и изградиле нераскидиве везе у коју су уткане најљепше емоције ова два православна народа.

Извор: Телевизија српске дијаспоре