​У министарству за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске наглашавају да је један од циљева усвајања овог плана и промоција и очување српског националног идентитета у дијаспори, те још боља повезаност грађана Републике Српске са нашим грађанима у иностранству.

Министар Златан Клокић каже да је ово министарство, у координацији са другим релевантним министарствима, у обавези да у наредних 90 дана изради Акциони план за спровођење поменутог плана, који ће дефинисати конкретне кораке и мјере које ће појединачне институције предузимати како би се остварили постављени циљеви.

„Документ предвиђа значајно унапређење и развијање односа са дијаспором које треба да се одвија на институционалан, свеобухватан и координисан начин. Такође, сугестије и приједлози представника дијаспоре, који су изнесени на другом Форуму дијаспоре, уврштени су у коначни текст документа.“, истиче министар Клокић за „Еуро Блиц“.

Према његовим ријечима, усвојени план, између осталог, предвиђа јачање сарадње кроз унапређење и подизање квалитета комуникације са дијаспором, те подизања свијести у домаћој јавности о значају дијаспоре.

„Обухвата и тражења модалитета за оснаживање комуникације, успостављања и вођења регистра дијаспоре, као и враћања повјерења представника дијаспоре у институције Републике Српске. Ту су и очување националног идентитета путем заштите културног и духовног идентитета, промоција културних достигнућа Републике Српске у земљама гдје постоји бројна дијаспора, умрежавање са тамошњим културним институцијама, те подршка изучавању српског језика и  његовању ћириличног писма.“, истиче Клокић.

Свакако, један од најзначајнијих циљева је економска сарадња и повезивање, како би се подстакао економски и привредни развој и размјена.

„Овдје је фокус на инвестицијама из дијаспоре, преносу знања и вјештина, а посебно у проналажењу модалитета за стављање дотација у функцију привредног развоја. Веома је важна и сарадња у области науке и иновација путем интернационализације науке и иновативности, чиме се стварају услови за чвршћу сарадњу са иностранством, те научну размјену, мобилност истраживача и иноватора, сарадњу са привредом и повећање конкурентности научноистраживачке и иновативне заједнице.“, објашњава Клокић.

Поменути план подразумјева и сарадњу у областима омладине и спорта кроз организовање студијских посјета, размјена и волонтерских кампова у Републици Српској и у дијаспори, успостављањем сарадње са успјешним спортистима и спортским радницима у дијаспори.

Додаје да Република Српска најбројнију дијаспору има у Њемачкој, Аустрији, Словенији, Италији и САД-у.

Извор: Еуро Блиц