Министар Златан Клокић, данас се у свом кабинету састао за Ђорђем Милићевићем, министром без портфеља задуженим за координацију активности и мјера у области односа Републике Србије с дијаспором.

Тема састанка било је успостављање радне групе која ће се бавити Меморандумом о сарадњи између Влада Српске и Србије с циљем јачања матице и дијаспоре.

Меморандум је потписан у Бања Луци, 2013. године, а радна група ће по завршетку задатка предложити нови Меморандум који би требало да буде потписан већ у новембру.

Клокић је истакао да је намјера да сарадња Републике Српске и Србије буде ојачана.

„Људи у Србији за нас нису дијаспора, нити смо ми из Српске дијаспора за Србију. За нас је Србија матица и неко ко пружа огромну подршку у развоју Српске и њеној политичкој заштити“, изјавио је Клокић након састанка.

Клокић је похвалио кампове које је Србија организовала за дјецу из Републике Српске и додао да би било добро да такви кампови заједно буду организовани и на територији Српске.

Милићевић је истакао да су ови кампови љетос организовани веома успјешно у 22 локалне заједнице у Србији за око 5.000 малишана и поручио да ће постати традиционални.

Он је навео да је заједнички циљ Републике Српске и Србије да јачају и стварају чвршће везе између матице и сународника у иностранству јер су потенцијали дијаспоре огромни у финансијском и људском капацитету.

„Много је наших људи који су угледни професори, лекари, привредници и сви су они наш најбољи амбасадор. Хајде да те људе искористимо да лобирају ван Србије и Српске за наше националне и државне интересе“, нагласио је Милићевић.

Наравно, теме састанка су били и актуелни пројекти из области сарадње са дијаспором, будући планови и могуће сарадње.

Министар Клокић је напоменуо да је важно да Република Српска учествује у манифестацијама који се односе на дијаспору, а организује их Србија, и обратно, јер Српска и Србија имају исту дијаспору.

Извор: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу – СРНА

Фото: Министарство за европске интреграције и међународну сарадњу