Фолклорни ансамбл Културно-умјетничког друштва „Свети Пантелејмон“ из Хан Пијеска освојио је награде за најљепши сценски костим и најбољи сценски наступ на Међународном фестивалу фолклора „Црноморски бисери 2022“ у Бугарској.

Умјетнички руководилац овог друштва Немања Бакмаз рекао је да су 22 члана КУД-а стигла из Бугарске поносна што су своју општину и Републику Српску промовисала у најбољем свјетлу.

Он је рекао да су се на фестивалу представили играма из Босилеградског крајишта за које су добили награду за најљепши сценски костим.

– За игре из Косовског Поморавља награђени су за најбољи сценски наступ, а играма из Владичиног Хана су одушевили публику – навео је Бакмаз, који је у надигравању за најбољег мушког играча фестивала освојио прво мјесто.

Према његовим ријечима, награда за најбољи сценски костим припала је Слободану Симићу, док је у надигравању за најбољег женског играча треће мјесто понијела Божана Ђоројевић, обоје чланови „Светог Пантелејмона“.

КУД „Свети Пантелејмон“ ове године је на Фестивалу „Црноморски бисери“ у Несебару у Бугарској представљало Републику Српску и општину Хан Пијесак, надигравајући се са културним-умјетничким друштвима из Бугарске, Јерменије, Сјеверене Македоније, Украјине, Румуније и Грузије.

Чланови КУД-а „Свети Пантелејмон“ отпутовали су на овај фестивал захваљући општини Хан Пијесак, локалном Шумском газдинству „Височник“ и другим спонзорима.

Ово културно-умјетничко друштво почело је активно да функционише од 2018. године, сада окупља до 70 чланова и дјелује кроз фолклорну секцију са дјечијим, припремним и извођачким ансамблом, те мушком и женском пјевачком групом.

Извор: РТРС-СРНА

Фото: СРНА