Код манастира Крушедол на Фрушкој гори је одржан 18. крајишки црквено-народни свесрпски сабор „Крушедолска звона 2024“. Сабор је почео литургијом и парастосом за све погинуле Србе у 20. вијеку, које је у цркви Благовештења Пресвете Богородице служио Његово Преосвештенство Епископ сремски Василије са свештенством сремске епархије, након чега се одржао пригодан културно-умјетнички програм.

Програм сабора представља смотру духа и народног стваралаштва изворних мушких и женских пјевачких група и више културно-умјетничких друштава која чувају и његују обичаје, фолклор и традицију завичаја.

Сабору су присуствовали Милорад Додик, предсједник Републике Српске, Милица Ђурђевић Стаменковски, министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије, Немања Старовић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије, Наташа Станисављевић, комесар Србије за избјеглице и миграције, предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука Владо Ђајић, Вељко Вукелић, предсједник Организационог одбора Крајишког црквено-народног свесрпског сабора „Крушедолска звона“ и бројни гости.

Сабор организују Удружење Срба из Хрватске заједно са Асоцијацијом избјегличких и других удружења Срба из Хрватске, Завичајним клубом „Славонија“ из Инђије и Епархијом сремском уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

Извор и фото: Представништвo Републике Српске у Србији