Сарадња са дијаспором од великог је значаја за институције Републике Српске, поручио је министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске, Златан Клокић, гостујући у емисији „Заједнички талас“, Радија Републике Српске.

Намјера ресорног министарства је да сарадњу подигне на виши ниво, уреди одговарајућим документима и створи услове за остваривање циљева и приоритета постављених стратешким документима, нагласио је Клокић.

– Велики број наших грађана живи у дијаспори и жели да одржи везе са Републиком Српском из породичних, пријатељских, али и пословних разлога. Влада Српске усвојила је Акциони план, којим се конкретизују приоритети из Стратешког плана за сарадњу Српске са дијаспором. Такође, Влада Републике Српске донијела је и Уредбу којом је обезбјеђено успостављање и вођење Регистра дијаспоре. За само два мјесеца од успоставе, забиљежен је одличан одзив за упис у Регистар.
Наставићемо и даље да радимо на промоцији уписа, јер је то значајно како за Републику Српску, тако и за дијаспору – истакао је Клокић.

У Регистар могу да се евидентирају физичка и правна лица, то јесте, сви припaдници дијаспоре, као и све организације и удружења која имају везе са Српском. Кроз заједничку сарадњу биће креиране и квалитетне политике, чиме ће Српска добити прецизније податке о броју исељеника, структури и квалификацијама припадника дијаспоре, појаснио је Клокић.

– Циљ нам је да увежемо нашу дијаспору са институцијама Републике Српске како би јачали нашу Републику и како би градили те везе. Одређене државе у окружењу имају овакве сличне документе и на овај начин сарађују са дијаспором. Дијаспора им је покретач у многим пољима, поготово у економском смислу, што је веома битно и за Српску – нагласио је Клокић.

У Републици Српској за сада нема повлачења страних инвестиција и руски инвеститори за сада остају у Српској, рекао је Клокић.

Коментаришући дешавања на Истоку Европе, он је истакао да ће се проблем Русије и Украјине, у економском смислу, рефлектовати не само на Републику Српску, већ и на цијелу Европу.

Поручио је да Привредна комора Републике Српске у сарадњи са Владом Српске стоји на располагању свим привредницима који имају потешкоће око привредне сарадње са компанијама из Руске Федерације и Украјине.

Извор и фото: РТРС