Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је да ће идеја о оснивању Представништва Српске у Мађарској још мало да причека јер су се због сукоба у Украјини промијениле многе ствари на геополитичком плану.

Клокић је истакао да је Српска опредијељена да јача мрежу представништава, те да је могуће да их у наредном периоду буде основано још неколико.

Он је истакао да Република Српска доста губи неприступањем иницијативи „Отворени Балкан“, која представља озбиљну шансу за привредни напредак.

– Економија Српске могла би бити конкурентна и на осталим тржиштима, позиционирали бисмо се на регионалном плану и готово сигурно би се повећале и инвестиције у Српској – рекао је Клокић за Глас Српске.

За Регистар дијаспоре, који је успостављен, Клокић је рекао да се број чланова свакодневно мијења, али да је значајно мањи број правних лица у односу на физичка, те је позвао све грађане из дијаспоре да се упишу и направе везу са матицом.

Он је навео да је опредијељеност Владе Републике Српске да се дијаспором, кроз свеобухватну сарадњу са нашим грађанима и њиховим организацијама у иностранству, бави на свакодневном нивоу, а не периодично као што то неки инсинуирају.

Извор: РТРС-СРНА

Фото: Синиша Пашалић/РАС СРБИЈА