Министар за европске интеграције и међународну сарадњу у Влади Републике Српске Златан Клокић и министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић су обишли штандове са туристичком понудом Републике Српске на Међународном сајму туризма у Београду и том приликом истакали да смо ми исти народ и Дрина није граница која нас раздваја, него кичма која нас спаја.

Министар Клокић нагласио је да је важно да се туристички капацитети и потенцијали Српске представе, не само грађанима Србије, него и шире јер је ово један од највећих туристичких сајмова у региону.

Он је позвао грађане Србије да обавезно посјете „олимпијску љепотицу Јахорину, бањске комплексе, прелијепо Требиње, ријеку Дрину, национални парк Козара“, као и бројне друге туристичке локалитете у Републици Српској.

Клокић је похвалио тематске љетње кампове које је Србија током прошле године организовала за дјецу из дијаспоре и најавио да ће два кабинета заједно радити на организацији кампова током 2024. године.

Милићевић је истакао да је неопходно јачање сарадње и чврстих веза Србије и Републике Српске, наводи се у саопштењу министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором .

„Моја порука грађанима који живе у Републици Српској и у Србији јесте – нема разлога да идете на неке далеке дестинације. Довољно је да будете у Србији да посјетите бање, природне љепоте. И довољно је да дођете до Републике Српске, није далеко и да видите све ове чари и благодети које су надохват руке“, рекао је Милићевић.

Он је додао да је туризам и у Србији и у Републици Српској у фази експанзије.

Двојицу министара угостио је шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађан Цицовић.

Туристичка понуда Републике Српске ове године је први пут на Међународном сајму туризма у Београду обједињена на једној локацији, односно 10 излагача из Српске ће на простору од 326 метара квадратних представити љепоте и понуду Републике посјетиоцима Београдског сајма.

Током сајма на штандовима туристичких организација Бањалуке, Требиња, Источног Сарајева /Јахорина/, Бијељине, Вишеграда и Брчко дистрикта, као и на штандовима Ски-центра „Равна планина – Стан промет„ Пале, Националног парка „Козара“ и Бање „Мљечаница“ представљени су комплетна туристичка понуда и потенцијали ових дестинација, заједно са туристичким агенцијама и другим пружаоцима услуга у туризму.

Извор: Глас Српске – РТРС – СРНА

Фото: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу