Инвеститори из Аустрије боравили су данас у Бањалуци гдје су наставили са упознавањем могућности за инвестирање у Републику Српску, саопштено је из Инвестиционо-развојне банке Српске.

Ови инвеститори јуче су у Приједору исказали велико интересовање за улагање у Републику Српску.

У саопштењу се наводи да су гости из Аустрије јуче у Приједору разговарали са вршиоцем дужности директора ИРБ-а Српске Драженом Врховцем и представницима градске управе Приједора са градоначелником Слободаном Јавором на челу.

Овом приликом Градска управа Приједора представила је своје потенцијале, уз нагласак да је Приједор проглашен за једну од пет најбољих микродестинација за улагање и да је међу првим локалним заједницама у Републици Српској добила БФЦ сертификат повољног пословног окружења.

Инвеститори су, између осталог, имали прилику да добију брошуру „Инвестициони профил“, а један инвестициони профил локалне управе у просјеку садржи 50 страница са свим неопходним детаљима, приликом чега су примијетили да је ово први пут да су на увид добили тако детаљан и свеобухватан материјал.

– Укупна база података ИРБ-а Републике Српске има више од 5.000 страница, гдје се налази комплетан инвестициони профил цијеле Републике Српске са свим оним што би могло да интересује потенцијалне инвеститоре – наводи се у саопштењу.

Врховац је напоменуо да је посјета и интересовање инвеститора из Аустрије резултат боравка делегације ИРБ-а Српске у првој половини јуна у Бечу, гдје се уз безрезервно посредовање шефа Представништва Републике Српске Младена Филиповића, састала са представницима Привредне коморе Беча, српске пословне дијаспоре и са око 40 аустријских привредника.

Тада су, како се наводи, представници ИРБ-а Српске представили аустријским инвеститорима инвестиционе могућности и капиталне пројекте Републике Српске, њених општина и градова, као и активности које ИРБ спроводи на снажној промоцији потенцијала Републике, чији циљ је већи прилив директних страних улагања чиме би се ојачао привредни амбијент, а самим тим повећао и број запослених.

У дводневну посјету Републици Српској јуче је стигла прва група потенцијалних инвеститора из Аустрије коју чине власник и директор предузећа за инвестиције, изградњу, продају и изнајмљивање некретнина у Аустрији, Европи и свијету Џосеф Фухшубер, затим предсједник управе фирме „Прокон“, савјетник за менаџмент у индустрији, банкарству и осигурању, професор на Техничком и Економском универзитету у Бечу Карл Вагнер, те финансијски савјетник у приватном банкарству Швајцарске и Аустрије Арно Александар Сарделик.

Из ИРБ-а су напоменули да ће с циљем представљања, упознавања и привлачења страних инвеститора представници ове банке на челу са Врховцем боравити почетком августа у Русији, гдје ће се састати са представницима привредних коморе Москве и Нижњег Новгорода те руским привредницима који су заинтересовани за улагање у Српску.

За крај августа, како се наводи, договорен је састанак представника грчке фирме „Актор“ са руководством ИРБ-а Српске.

У саопштењу се додаје да се активности Инвестиционо-развојне банке по истом питању настављају и у септембру активним учешћем на Међународном сајму у Солуну гдје је планирано представљање инвестиционих могућности, потенцијала и капиталних пројеката Републике Српске и њених локалних заједница.

Извор: РТРС

Фото: ИРС РС