Креирање националних идентификационих картица, које је најавио српски члан предсједништва Милорад Додик, требало би да обједини Србе, ма гдје живјели. О томе ће, каже Додик, разговарати са предсједником Србије Александром Вучићем.

За предсједницу Српске Жељку Цвијановић, то је пројекат од националног значаја. То је, каже, надоградња једног пројекта који је почео прије неколико година, а подразумијевао је мапирање дијаспоре.

Срби из дијаспоре поздрављају ову иницијативу.

Национална идентификациона картица, послужиће Србима који се на било који начин идентификују са Српском и гдје год да живе, да им се омогући да у одређеним дјелатностима и правима имају статус домицилног становништва. Како је прије неколико дана Додик најавио у Румунији, издавањем картица корисници би стекли бројне погодности. Уједно би, то био и искорак ка обједињавању српског идентитета.

– Да ће то вама омогућити да можете да остварујете иста права у Републици Српској у погледу – од куповине некретнина до отварања фирми, кориштења образовања, једнака права да имате као што имају наши људи. То Српској сада може, покушаћемо да то некако приближимо Србији, да Србија то нама уради свима, и вама и нама, и да у том погледу мислим да би то могло да буде нешто што би нас додатно приближило и додатно окупило – рекао је Додик.

Српска, идентификационом картицом Срба, жели да идентификује све њене људе који живе у иностранству, који желе да улажу у Српску и да користе све погодности које имају њени грађани, јасна је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

– Наравно да ће ово бити дакле пројекат од националног значаја, предрадње су направљене и ми већ данас имамо добру базу података, али желимо да се наши људи активирају и на један интензивнији начин и коначно да имају, располажу свим оним правима овдје, да их третирамо као људе који живе овдје. Коначно – они јесу дио корпуса Републике Српске и ми желимо и на овај начин да то потврдимо – истакла је Цвијановић.

Србе који живе и раде у иностранству, посебно привреднике, обрадовала је ова иницијатива јер, сматрају да ће то смањити административне проблеме с којима се суочавају, олакшати улагања и учинити да се не осјећају странцима у својој земљи.

– Мислим да би значило пуно и да сигурно постоји интересовање и свакако да би се створили бољи услови и олакшице за сваки вид привредне сарадње, а и отварања фирми, па почев од школства, здравства и свих осталих активности. Мислим да је то добра ствар – навео је привредник из Штајерске Горан Крлић.

– Ту је увек нека жеља да сарађујете са матицом, да будете увезани са матицом, што није тако једноставно нама у пословном свету, ми свакако – остварује се бенефит и за нас који живимо и у Аустрији и за људе који живе доле у Србији и Републици Српској, првенствено отварање нових радних мјеста, а са друге стране увезивање и пласирање робе – истакла је магистар економије Тања Божић.

Сваки мост који се гради према дијаспори је добродошао, а ова инцијатива је нешто што спаја наше национално биће, истиче шеф Представништва Српске у Сједињеним Америчким Државама Обрад Кесић.

– Ово је можда нешто што обећава највеће бенефиције за наше људе који живе у дијаспори, и због тога је добродошло, поготово наше привреднике. Ви добро знате – тржиште је велика борба да привучемо улагање, то је врло тешко, поготово под садашњим економским околностима – сматра Кесић.

Аналитичари оцјењују да је идеја о креирању овакве картице на линији српских националних интереса и да може допринијети додатном зближавању унутар српског националног корпуса.

Извор: РТРС

Фото: Тwitter @Vlada_Srpske